Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

"Koivunlehti ei siitä värähtäisi, jos mummot saisivat jäädä Suomeen"

27.5.2010 10.27

Saija Räsänen

Egyptiläisen ja venäläisen isoäidin käännytysjupakka osoittaa, että suomalaisesta poliittisesta johtajuudesta puuttuu moraalinen selkäranka, moittii Tampereen yliopiston professori Juha Suoranta

Suorannan mukaan nykyinen poliittinen järjestelmä ei anna tilaa normaalille moraaliselle ajattelulle. Hän kaipaa asettumista yhden ihmisen asemaan.

"Pitäisi verrata käännytyksen seurauksia yksilölle ja järjestelmälle. Ei kaunis koivun lehti puussa siitä värähtäisi, jos mummot saisivat jäädä Suomeen", Suoranta sanoo.

Suorannalta ilmestyi tänä vuonna teos Piilottajan päiväkirja, jossa hän kertoo, kuinka piilotti vuonna 2009 afganistanilaispoika Ashraf Sahilin kotiinsa. Sahilia odotti käännytys Kreikkaan, jossa turvapaikanhakijoiden olot ovat Suorannan mukaan katastrofaaliset.

Suoranta kantaa huolta suomalaisten arvojen kehityksestä. Muutaman vuoden takaiset tutkimukset näyttivät arvojen olevan menossa liberaalimpaan suuntaan, mutta nyt esimerkiksi perussuomalaisten kannatuksen nousu ei kerro Suorannan mielestä muusta kuin nousevasta muukalaisvihamielisyydestä.

Egyptiläisen Eveline Fadayelin ja venäläisen Irina Antonovan käännytyspäätökset ovat nostattaneet julkisuudessa keskustelua tällä viikolla. Isoäidit aiotaan käännyttää maasta, vaikka he ovat riippuvaisia Suomessa asuvista omaisistaan.

Sisäministeriö ilmoitti aiemmin tällä viikolla, että ulkomaalaislakiin on tulossa muutos, jolloin oleskelulupa voitaisiin myöntää myös ydinperheen ulkopuolisille jäsenille. Muutos ei kuitenkaan ehdi tulla voimaan ennen Fadayelin ja Antonovan käännytyksiä.

 

 

 
Viite