Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kokoomus haki puoluekokouksessaan liberaalimpaa linjaa

14.6.2010 15.44

Lasse Leipola

Kokoomus näytti ottavan askeleita aiempaa arvoliberaalimpaan suuntaan viikonlopun puoluekokouksessa. Puoluekokous päätyi äänestysten jälkeen kannattamaan sukupuolineutraalia avioliittolakia sekä tunnustuksellisen uskonnonopetuksen lakkauttamista.

Puoluekokouksessa hyväksyttiin myös pakkoruotsin lakkauttamista kannattava aloite, joka tosin on ristiriidassa muiden päätöksien kanssa, minkä vuoksi asiaa ei puheenjohtaja Jyrki Kataisen mukaan lähdetä ajamaan eteenpäin.

Tutkijan mukaan olisi rohkeaa vetää päätöksistä sellaisia johtopäätöksia, että kokoomuksessa olisi tapahtunut suunnanmuutos.

”Ehkä kyse on enemmän aaltoliikkeestä. Talousliberalismi ja yrittäjämyönteisyys yhdistävät kokoomuslaisia, mutta puolueessa on arvojen puolesta sekä hyvin liberaaleja että konservatiivisia jäseniä”, sanoo Erkka Railo Turun yliopiston poliittisen historian laitokselta.

Hänen mukaansa puoluekokouksissa pääsee tapahtumaan ”spontaaneja demokratian purskahduksia”, jotka voivat olla puoluehallitukselle kiusallisia.

”Nämä ovat hirveän henkilökohtaisia asioita, joista on tullut polttavia teemoja. Ne ovat siksi hankalia asioita perinteisille puolueille”. Railo sanoo.

Kokoomuksen linjaukset herättivät huomiota muissa puolueissa. Muun muassa keskustan tuore puheenjohtaja Mari Kiviniemi ja rkp:n Stefan Wallin tyrmäsivät ehdotuksen pakkoruotsin lakkauttamisesta.

Sen sijaan muun muassa vihreiden kansanedustaja Oras Tynkkynen kehui tuoreeltaan kokoomuksen linjausta sukupuolineutraalista avioliittolaista.

”Kokoomuksen päätös on tuorein merkki siitä, että Suomi on valmis ottamaan seuraavan askeleen ihmisten yhdenvertaisuuden tiellä. Vähän aiemmin vastaava aloite sukupuolineutraalista avioliittolaista meni läpi sdp:n puoluekokouksessa”, Tynkkynen kirjoittaa vihreiden sivuilla.

Hänen mukaansa asiassa on vielä muutama kysymysmerkki.

”Onko keskusta valmis tukemaan ihmisten yhdenvertaisuutta? Ja voiko perussuomalaisten mahdollinen nousu hallitukseen torpata yhtäläisten oikeuksien vahvistamisen?”

uskonto  tasa-arvo  seksuaalivähemmistöt  kokoomus  pakkoruotsi 




Viite