Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kokoomus ja yrittäjät älähtivät vihreiden verolinjauksista

20.1.2010 9.12

Lasse Leipola

Vihreiden tiistaina esittelemät verolinjaukset ovat herättäneet vastustusta. Puheenjohtaja Anni Sinnemäki esitti eilen tiistaina, että yrittäjien osinkotulojen verovapaudesta tulisi luopua vielä tämän kevään aikana.

Kokoomuksen varapuheenjohtaja Sampsa Kataja syyttää vihreitä populismista.

”On kansaan menevää väittää, että ankarasti verotetut työtulot kikkaillaan verovapaiksi yritysten kautta. Tämä on silkkaa populismia”, Kataja kirjoittaa blogissaan.

Hän moittii vihreitä siitä, ettei ehdotuksen vaikutuksia muun muassa työllisyyteen tai yritysten kriisikestävyyteen ole pohdittu.

”Yksittäisiä kysymyksiä ei pidä pallotella varomattomasti. Väärillä viesteillä moni yritys voi jäädä perustamatta ja moni siirtyä ulkomaille. Osinkoverotuksen jonkinasteista muutosta ei pidä tyrmätä, jos se on osa kokonaisuutta. Jos sellaiseen päädytään, lienee välttämätöntä keventää yritysten verotusta”, Kataja sanoo.

Verkkoapilan haastattelema Suomen yrittäjien verokysymyksistä vastaava johtaja Anna Lundénin mukaan vihreiden esitys heikentäisi toteutuessaan pk-yrittäjien asemaa. Hänen mukaansa osinkoverotuksella on haluttu kannustaa yrittäjiä kehittämään yritystään.

Tällä hetkellä pörssiin listaamattomien yritysten osinkoja voi nostaa jopa 90 000 euron ylärajaan asti nollaverokannalla, jos osinkoina jaetaan alle yhdeksän prosenttia yrityksen nettovarallisuudesta. Vastaavista ansiotuloista joutuu maksamaan 42 prosentin tuloveron.

Ehdotusta kritisoineet muistuttavat, että yritys on maksanut voitoistaan jo 26 prosentin veron.

Lundén lisäksi arvioi, että Suomen 200 000 yrittäjästä vain noin tuhannen kohdalla osinkotulot yltävät 90 000 euroon.

”Suomalaisen yrittäjän tulot vaihtelevat noin 15 000–55 000 euron välillä eli he ovat keskituloisia. Yrittäjät maksavat veroja saman verran kuin palkansaajatkin”, Lundén sanoo.

yritykset  verotus 
Viite