Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Sammeli Heikkinen

vapaaehtoisuuden varassa? Kokoomuksen Sanni Grahn-Laasonen pohtii suojeluohjelmaa.Sammeli Heikkinen

vapaaehtoisuuden varassa? Kokoomuksen Sanni Grahn-Laasonen pohtii suojeluohjelmaa.

Kokoomusministeri pysäytti vuosia valmistellun ohjelman loppumetreille

15.10.2014 14.51

Sammeli Heikkinen

Ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) on ryhtynyt jarruttamaan soidensuojelun täydennysohjelmaa. Ohjelma viime aikojen merkittävimpiä Suomen luonnon suojeluhankkeita ja sitä on valmisteltu vuosia.

Viime kesänä ympäristöhallinnon kartoittajat kävivät läpi satoja tuhansia hehtaareja soita. Syksyllä tulokset analysoitiin ja ympäristöministeriössä laadittiin esitys suojeltavista alueista. Suojelupäätökset piti tehdä tällä vaalikaudella.

Nyt aikataulu on vaarassa. Grahn-Laasonen ilmoittaa tiedotteessa, että hän haluaakin selvittää, voitaisiinko suojelussa edetä vapaaehtoisuuden pohjalta.

Helsingin Sanomien mukaan täydennysohjelma oli jo niin pitkällä, että maanomistajien kuulemisen piti alkaa kuun lopulla. Grahn-Laasonen kuitenkin jäädytti ohjelman ja lupaa oman esityksensä sen jatkosta marraskuun loppuun mennessä.

Helsingin Sanomien haastattelema Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Risto Sulkava on tyrmistynyt Grahn-Laasosen päätöksestä. Hänen mukaansa vasta kuulemisvaiheessa olisi selvinnyt, tarvitseeko suojelussa edes ryhtyä pakkolunastuksiin.

"Soidensuojeluohjelmaa on tehty hämmästyttävän hyvässä yhteishengessä, ja kritiikkiä on tullut käsittämättömän vähän. Ei ole mitään perusteita ryhtyä jarruttamaan ohjelman etenemistä", Sulkava kommentoi lehdelle.

Vihreiden puheenjohtaja, ympäristöministerinä soidensuojeluohjelmaa voimakkaasti kannattanut Ville Niinistö arvioi Facebook-sivullaan, että Grahn-Laasonen suunnittelee luopumista täydennysohjelmasta ja sen muuttamista vapaaehtoiseksi "minisuojeluksi".

"Yksikään ympäristöministeri ei ikinä Suomessa ole pysäyttänyt jo sovittua suojeluohjelmaa", Niinistö kirjoittaa.

Täydennetty Niinistön kommentilla klo 16.

kokoomus  soidensuojelu 
Viite