Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Scott Bauer / USDA

Koloradonkuoriainen.
Maahanmuuttaja. Koloradonkuoriaisesta saattaa tulla pysyvästi suomalainen laji. Scott Bauer / USDA

Maahanmuuttaja. Koloradonkuoriaisesta saattaa tulla pysyvästi suomalainen laji.

Koloradonkuoriaisista tulossa pysyvä vitsaus

24.11.2008 13.46

Vihreä Lanka

Perunasatoja uhkaavista koloradonkuoriaisista voi tulla pysyvästi Suomessa viihtyvä laji. Geneettiset tekijät ja Suomen kesälämpötilat eivät rajoita koloradonkuoriaisen selviytymistä pohjoisessa, selviää tuoreesta väitöskirjasta.

Yksi todennäköinen leviämisreitti Suomeen on Laatokan itäpuolelta, jossa koloradonkuoriainen on viime vuosina vähitellen levittäytynyt yhä pohjoisemmaksi. Suomea lähimmät pysyvät populaatiot sijaitsevat Pietarissa ja Laatokan itäpuolella Salmin kylän läheisyydessä.

”Suomessa koloradonkuoriaisen tarkkailua perunakasvustoilla tulisi ehdottomasti jatkaa erityisesti Venäjän rajan läheisyydessä”, sanoo Jyväskylän yliopistolla aiheesta väitellyt Sanna Boman.

Viime vuosina koloradonkuoriaisten leviäminen on estetty onnistuneesti torjunta-aineilla. Bomanin mukaan torjunta-aineiden liiallinen käyttö voi kuitenkin parantaa kuoriaisten vastustuskykyä.

Toisaalta liian pienillä torjunta-ainemäärät saattavat lisätä rasvan määrää kuoriaisten jälkeläisissä. Rasvam määrä voi puolestaan parantaa koloradonkuoriaisten talvehtimismenestystä, etenkin jos talvi on pitkä ja kylmä kuten Suomessa.

”Väärinkäytettynä torjunta-aineet saattavat jopa parantaa kuoriaisten leviämismahdollisuuksia Suomeen. Siksi on erityisen tärkeää jättää torjuntatoimenpiteet kasvinsuojeluviranomaisille”, Boman sanoo.

maatalous  vieraslajit 
Viite