Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kongressi haluaa ohittaa Obaman isossa ympäristöpäätöksessä

23.5.2013 9.22

Lasse Leipola

Yhdysvaltain edustajainhuone hyväksyi viime yönä Suomen aikaa lain, jolla pyritään ohittamaan presidentti Barack Obama kiistanalaista Keystone XL -öljyputkea koskevassa päätöksenteossa. Uusi laki, joka veisi Obamalta päätösvallan putkihankkeessa, vaatii Obaman itsensä hyväksynnän ja Valkoinen talo on varoitellut etukäteen, että presidentti käyttänee veto-oikeuttaan.

Keystone -öljyputken laajennusta on pidetty yhtenä Obaman toisen virkakauden merkittävimmistä ympäristöpäätöksistä. Putkea pitkin kuljetettaisiin öljyhiekasta valmistettua öljyä Kanadasta Yhdysvaltojen eteläosissa sijaitseviin jalostamoihin ja sen on katsottu sitovan maan tulevaisuus fossiilisiin polttoaineisiin. Lisäksi putken rakentamisella on myös suoria ympäristövaikutuksia.

Päätöstä on odotettu jo vuosia, mikä on ärsyttänyt sekä hankkeen kannattajia että vastustajia.

Lähinnä republikaanien ajamaa lain puolesta äänesti vain 19 demokraattia, joka on selvästi vähemmän kuin edellisellä kongressikaudella, jolloin kongressi yritti nopeuttaa putken hyväksymistä asettamalla Obamalle takarajan. The Hill -blogisivuston mukaan taustalla on erityisesti se, että republikaanit ovat halunneet omia hankkeen entistä selvemmin itselleen.

 

luonnonsuojelu  ilmastonmuutos  öljy  päästöt 
Viite