Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Korkeimmalta oikeudelta jälleen tukea Obaman päästöpolitiikalle

24.6.2014 10.26

Lasse Leipola

Yhdysvaltain korkein oikeus on jälleen todennut, että maan ympäristövirasto EPA:lla on oikeus rajoittaa kasvihuonekaasupäästöjä saastuttamista koskevan Clean Air Act -lain nojalla. Äänin 7–2 syntynyt päätös on jatkoa vuosien 2007 ja 2011 samansuuntaisille päätöksille.

Uutistoimisto Reutersin mukaan korkein oikeus kuitenkin samalla rajasi, äänin 5–4, joitain laitoksia, kuten paperitehtaita, pienteollisuutta ja kaatopaikkoja, EPA:n kaavailemien päästörajoitusten ulkopuolelle.

EPA:n rajoitukset ovat olleet presidentti Barack Obaman ilmastopolitiikan kärkihanke, sillä kongressi ei suostu säätämään päästöjä rajoittavaa ilmastolainsäädäntöä.

Uutissivusto Politicon mukaan EPA:n tavoittelemat oikeudet olisivat koskeneet 86 prosenttia Yhdysvaltain laitosperäisistä päästöistä, mutta rajausten jälkeen oikeus koskee 83 prosenttia päästöistä.

Korkeimman oikeuden mukaan EPA ei voi rajoittaa laitosten toimintaa pelkkien kasvihuonekaasujen perusteella vaan lakia sovelletaan vain, jos muut ilmansaastepäästöt ylittävät sovitut rajat. Oikeus katsoi myös, ettei EPA voi itsenäisesti valita päästörajoja, kuten se olisi halunnut tehdä.

EPA:n vastustavat pitivät sen oikeuksien rajoittamista tervetulleena osoituksena siitä, että se on ylittänyt valtuutensa.

yhdysvallat  päästöt 
Viite