Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kotkan meripäivillä voi tivata päättäjiltä, miksi Itämeri haukkoo henkeään

25.7.2011 10.33

Saija Räsänen

Suomen ympäristökeskuksen osastolla Kotkan meripäivillä voi ensi torstaista lauantaihin muun muassa nähdä, miltä juuri nostettu merenpohjanäyte näyttää. Meripäivien Itämeri-kylässä teemoina ovat Itämeren pohjan hapettomuus ja meren lajien monimuotoisuus.

Ympäristökeskuksen teltalla voi keskustella tutkijoiden kanssa Itämeren vedenalaisesta luonnosta ja jättää päättäjille omat Itämeri-terveiset.

"Itämeren pääaltaalla syväveden hapeton alue on tällä hetkellä hyvin laaja, mutta myös Suomenlahden rannikolla on alueita, joilta pohjan happi loppuu kesäaikana. Pohjaeläimistö ja kalat kaikkoavat näiltä alueilta", sanoo erikoistutkija Seppo Knuuttila Suomen ympäristökeskuksen merikeskuksesta.

Itämeren huono happitilanne johtuu ympäristökeskuksen mukaan kaupunkien ja teollisuuden jätevesistä ja maataloudesta peräisin olevasta fosfori- ja happikuormituksesta, jotka ruokkivat levien kasvua. Pohjalle vajotessaan kuollut levä kuluttaa hapen loppuun, ja Itämeren veden hidas vaihtuvuus on entisestään pahentanut tilannetta.

itämeri  meret 
Viite