Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Istockphoto

Kuvituskuva.
Raskas taakka? Äitiys on rasite, kun yritykset panevat työntekijöitään järjestykseen, väittävät työntekijäjärjestöt.Istockphoto

Raskas taakka? Äitiys on rasite, kun yritykset panevat työntekijöitään järjestykseen, väittävät työntekijäjärjestöt.

Kova väite: Nuori äiti saa potkut muita useammin

17.3.2011 14.43

Sammeli Heikkinen

Nuori Äiti joutuu jäämään hoitamaan sairasta lastaan kotiin. Siksi työnantaja livauttaa hänet sopivassa välissä irtisanottavien listalle. Tai sitten työnantaja pitää taitavan nuoren äidin leivissään mielellään.

Ammattiyhdistysten kattojärjestöjen mukaan juuri vanhempainvapaalta palanneita irtisanotaan joka vuosi sadoittain, työnantajapuolelle ilmiö on tuntematon.

Työntekijäkeskusjärjestö Akava vaati maaliskuun alussa vanhempainvapaalta palaaville lakiin kirjatun suojan irtisanomiselta.

Akavan lakimiehen Maria Löfgrenin mukaan vaatimus perustuu havaintoihin siitä, että nuoret äidit valikoituvat keskimääräistä useammin leikkauslistalle, jos yritys irtisanoo työntekijöitään.

”Meidän liitoiltamme tulleiden yhteydenottojen perusteella tällaisia tapauksia on vuositasolla satoja”, Löfgren.

Myös lakimies Anu-Tuija Lehto suurimmasta ammattiliittojen kattojärjestöstä SAK:sta arvioi nuoria äitejä irtisanottavan vuosittain satoja. Kolmannen kattojärjestön STTK:n lakimies Anja Lahermaa kertoo, että pienissä jäsenliitoissa tapauksia on vuosittain muutamia, suurissa taas jopa kymmeniä.

Työelämän tasa-arvon asiantuntija Anu Sajavaara työnantajien keskusjärjestö EK:sta hämmästelee ammattiliittojen käsitystä.

”Työnantajaleiriin ei ole kuulunut mitään tuollaisesta ilmiöstä.”

Sajavaara arvioi, että pitkien perhevapaiden aikana esimerkiksi työntekijän entinen tehtävä tai koko toiminto tosin saattavat hävitä.

”Mitä pidempään on poissa, sitä suurempi mahdollisuus, että koko tilanne yrityksessä muuttuu.”

Tilastotietoa asiasta ei ole. Ammattiliittojen on vaikea osoittaa työntekijän joutuneen irtisanomislistalle sen vuoksi, että hänellä on pieni lapsi.

”Naiset, jotka ovat palaamassa töihin hoitovapaalta eivät välttämättä jaksa taistella. Helposti ajatellaan, että voihan sitä jäädä joksikin aikaa kotiinkin”, Lehto pohtii.

Sekä Löfgrenin että Lehdon arvion mukaan jotkut työnantajat haluavat eroon pienten lasten äideistä siksi, että näiden uskotaan joutuvan hoitamaan sairasta lasta kotona.

”Ja ehkä myös siksi, että ensimmäisen lapsen saaneen uskotaan pian jäävän uudestaan pois töistä kun toinen lapsi syntyy”, Lehto arvelee.

Sajavaara ei usko, että nuoret äidit olisivat työnantajalle epämieluisia lasten sairastamisen vuoksi.

”Jos riskeistä ylipäänsä puhutaan, samassa mielessä nuori isäkin on riski. Meillä on tietoa siitä, että nykyään sairaan lapsen hoitaminen menee perheissä aika hyvin tasan.

tasa-arvo  työelämä 
Viite