Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kova väite Suomen kalapolitiikasta: Päätökset valmistellaan salassa tieteestä välittämättä

17.10.2011 15.55

Lasse Leipola

Ympäristöjärjestö WWF suomii kovin sanoin hallituksen lohipolitiikkaa. Viimeksi perjantaina hallituksen EU-ministerivaliokunta hyväksyi maa- ja metsätalousministeriön esityksen, jossa kolminkertaistettiin komission esittämät kiintiöt Itämeren lohen kalastukseen.

WWF:n meriohjelman päällikkö Sampsa Vilhunen sanoo, että nykyisen kaltaisen kalastuspolitiikan on yksinkertaisesti loputtava, sillä ylikalastus on uhkaa jo myös kalastajia.

”Kun kalat loppuvat, loppuu myös kalastus. Se että loheen kohdistuu perinteisesti suurta mielenkiintoa ja tunteita on merkki siitä, kuinka tärkeästä eläinlajista on kyse. Onkin täysin käsittämätöntä, että loheen liittyvät päätökset valmistellaan Suomessa salassa ilman kaikkien keskeisten sidosryhmien osallistamista”, Vilhunen sanoo WWF:n tiedotteessa.

Järjestön mukaan tutkijoiden suosittama enimmäiskiintiö Itämerellä oli viime vuonna 133 000 lohta, mutta poliittisella päätöksellä kiintiö nostettiin 294 000 loheen. Tämän vuoden suositus oli 120 000 lohta, mutta kiintiö yli kaksinkertaistettiin 250 000 yksilöön.

Itämeren lohikanta on turvallisten biologisten rajojen alapuolella ja vaarassa ehtyä geneettisesti. Vuoden 2012 Itämeren lajikohtaisista kalastuskiintiöistä päätetään EU:n ministerineuvostossa tämän viikon torstaina ja perjantaina.
Viite