Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Scott Wallace / World Bank

Töissä riisipellolla.
Ruokakriisi uhkaa. Maailmanpankki varoitti huhtikuussa, että ruokakriisi hidastaa köyhyyden poistamista. Scott Wallace / World Bank

Ruokakriisi uhkaa. Maailmanpankki varoitti huhtikuussa, että ruokakriisi hidastaa köyhyyden poistamista.

Köyhyysrajan nosto toi 400 miljoonaa uutta köyhää

28.8.2008 14.10

Vihreä Lanka

Maailmassa on viimeisten tietojen mukaan 1,4 miljardia köyhää. Maailmanpankki nosti tällä viikolla päiväansioiden köyhyysrajaa dollarista 1,25 dollariin. Samalla köyhien määrä kasvoi 400 miljoonalla.

Uusi arvio perustuu elinkustannusten nousuun, jotka arvioitiin nyt vuoden 2005 tietojen perusteella. Aiempi yhden dollarin arvio perustui vuoden 1993 tietoihin.

Maailmanpankki korosti kuitenkin tiedotteessaan, että köyhyyden vähentämisessä on onnistuttu, sillä vuonna 1981 alle 1,25 dollarilla toimeentulevia oli 1,9 miljardia. Samoin köyhien osuus kehitysmaiden väestöstä on pudonnut puolesta neljännekseen.

Köyhyyden poistaminen on onnistunut parhaiten Itä-Aasiassa. Esimerkiksi Kiinassa uuden köyhyysrajan alapuolella elävien määrä on pudonnut 835 miljoonasta 207 miljoonaan vuosina 1981–2005.

Jos Kiinan luvut jätetään huomioimatta, maailman köyhien lukumäärä on pysynyt samalla tasolla. Köyhien osuus on kuitenkin pienentynyt väestönkasvun vuoksi.

Kaikkein heikointa kehitys on ollut Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, jossa köyhien määrä on lähes kaksinkertaistunut ja suhteellinen osuus pysynyt noin 50 prosentissa.

kehitysyhteistyö 
Viite