Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kremlin tukema Naši-nuorisojärjestö saapuu Suomeen

17.3.2009 15.44

Lasse Leipola

Helsingissä järjestetään ensi maanantaina mielenosoitus, jolla vastustetaan Viron lähetystön seminaaria, jossa keskustellaan Viron historiasta kommunismin aikana.

Mielenosoituksen järjestävät Suomen antifasistinen komitea, Viron antifasistinen komitea, virolainen Yövartio-liike ja Kremlin tukema venäläinen Naši-nuorisojärjestö. Järjestöjä yhdistää Viroon kohdistuva kritiikki ja Venäjän nykyhallinnon tukeminen.

”Tässä yritetään pelottelun ja uhkailun keinoin luoda sellainen ilmapiiri, että Virolla ei valtiona olisi oikeutta nostaa esiin kommunismin rikoksia. Tämä Viroon valtiona ja virolaisiin kohdistuva mielenosoitus, on uudentyyppinen operaatio Suomessa”, sanoo kansanedustaja Heidi Hautala (vihr).

Suomen antifasistisen komitean puolesta järjestelyihin osallistuva Johan Bäckmanin mukaan Viron Helsingin-lähetystön järjestämä seminaari on herättänyt Venäjällä paljon huomiota ja sitä pidetään hänen mukaansa kiihotuksena kansanryhmää vastaan.

”Viro on aloittanut tällä seminaaritilaisuudella informaatiosodan Suomen maaperällä venäläisiä ja Venäjää vastaan”, Bäckman sanoo.

Bäckman on valtiotieteen tohtori ja hän on kirjoittanut useita Venäjää käsitteleviä kirjoja. Kohua herättäneessä kirjassa Saatana saapuu Helsinkiin hän muun muassa syytti Heidi Hautalaa Anna Politkovskajan murhan hyödyntämisestä vaalikampanjassaan.

Hänen mukaansa maanantaisessa mielenosoituksessa on samalla tarkoitus vastustaa Viron vähemmistöpolitiikkaa. Virossa asuu kymmeniä tuhansia venäläisiä, joilla ei ole maan kansalaisuutta. 

Varsinaiset mielenosoitukset järjestetään kello 15 Sanomatalolla, jossa julkistetaan Sofi Oksasen ja Imbi Pajun kirja Kaiken takana oli pelko, sekä kello 17 elokuvateatteri Orionilla, jossa pidetään Viron lähetystön järjestämä seminaari.

”Mistään asiattomuuksista ei ole kysymys, eikä sellaisia tule tapahtumaan, vaan tapahtumat etenevät Suomen lain mukaisesti ja sitten myös suomalaisen hyvän hengen mukaisesti. Suomessa nyt ei ole ollut tapana järjestää mitään hihhulointia eikä muuta vastaavaa” Bäckman sanoo.

Hänen mukaansa tarkoituksena ei ole myöskään vaikeuttaa tilaisuuksien järjestämistä, vaan ilmaista oma mielipide niistä asioista, joita Viro ja Viron lähetystö ovat lähteneet Suomessa ajamaan. Bäckman arvioi, että mielenosoittajia tulee Venäjältä ja Virosta joitakin kymmeniä.

Maanantaina järjestetään vastaavat mielenosoitukset myös Tallinnassa Viron ulkoministeriön luona ja Moskovassa Viron suurlähetystön luona.

Hautalan mielestä mielenosoitus kuuluu samaan sarjaan niiden tapahtumien kanssa, joiden kohteeksi Viron valtio joutui pronssipatsaan siirrosta syntyneen jupakan yhteydessä vuonna 2007.

Viime viikolla Naši-järjestön edustaja myönsi, että he olivat Viroon tuolloin kohdistuneen nettihyökkäyksen takana.

Hautala uskoo, että Helsingissä järjestettävä mielenosoitus vain lisään mielenkiintoa kevään aikana elokuvateatteri Orionissa esitettävää elokuvasarjaa kohtaan.

”Käsitykseni mukaan yhdessä elokuvassa rinnastetaan Hitlerin ja Stalinin rikokset toisiinsa, ja kyllä tällaista keskustelua on Euroopassa saanut käydä erilaisten diktatuurien uhrien kesken, ja myös historioitsijoiden, kulttuuri-ihmisten ja tavallisten kansalaisten kesken”, Hautala sanoo.

Juttua on muokattu 20.3. Seminaarin yhteydessä esitellään Gulag ja elokuva - Pelko muurin takana -elokuvasarja, mutta varsinaisia lyhytelokuvia ei esitetä.
Viite