Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Flickr / D'Arcy Vallance (CC-BY-NC-ND)

Jerusalem.
Kiistakapula. Jerusalemin kohtalo on yksi Lähi-idän konfliktin vaikeimmista kysymyksistä.Flickr / D'Arcy Vallance (CC-BY-NC-ND)

Kiistakapula. Jerusalemin kohtalo on yksi Lähi-idän konfliktin vaikeimmista kysymyksistä.

Kristillisdemokraatit ei halua suututtaa Israelia

4.12.2009 12.01

Laura J. Rantanen

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmä haluaa, että hallitus hylkää Ruotsin esittämän päätöslauselman Lähi-idän konfliktin ratkaisemiseksi. Puolueen mukaan päätöslauselma on puolueellinen palestiinalaisten hyväksi.

Ensi viikolla Ruotsin johdolla kokoontuvassa EU:n ulkoministerikokouksessa on tarkoitus käsitellä puheenjohtajamaa Ruotsin tekemää päätöslauselmaa Israelin ja Palestiinan konfliktin ratkaisemiseksi.

Päätöslauselmassa todellisen rauhan edellytyksenä pidetään Jerusalemin kaupungin jakamista kahtia. Jerusalemin länsiosa säilyisi Israelin omistuksessa ja itäosasta tehtäisiin Palestiinan pääkaupunki.

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtajan Bjarne Kalliksen mielestä asettumalla kiistassa Palestiinan puolelle EU joutuu törmäyskurssille Israelin kanssa.

Millä tavalla Ruotsin ehdottama kannanotto on kallellaan Palestiinaan päin, Bjarne Kallis?

"Israelin valtio vastustaa voimakkaasti Jerusalemin jakamista kahteen osaan ja sitä, että Itä-Jerusalemista tulisi Palestiinan pääkaupunki. Tässä se on saanut tukea muun muassa Ranskalta, Hollannilta, Italialta ja Tsekiltä."

Kalliksen mielestä Israel vastustaa Jerusalemin jakoa perustelluista syistä.

"Ei taida olla toista kaupunkia maailmassa, joka olisi jaettu kahden valtion kesken ja vielä niin, että yksi puolikas olisi toisen valtion pääkaupunki. Tuntuu mahdottomalta, että sellainen ratkaisu syntyisi. Miksi sitten lähteä ajamaan sitä?"

Hallituksen näkemyksen mukaan EU:n tulee tukea palestiinalaishallinnon pääministerin Fayyadin ponnisteluja valtion rakenteiden säilyttämiseksi ja pysyä tiukkana Israelin siirtokuntapolitiikan suhteen.

Kristillisdemokraateilla ei ole päätöslauselmaan muuta parannusehdotusta kuin se, että Israelin vastustamat kohdat on poistettava.

ulkopolitiikka  kristillisdemokraatit 


Viite