Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kritiikkiä hallituksen sisältä: ”Suomi myi periaatteensa”

15.12.2011 14.20

Lasse Leipola

Valtioneuvosto päätti tänään torstaina hyväksyä Patrian asekaupat Saudi-Arabiaan.

Vihreiden ministerit Ville Niinistö ja Heidi Hautala sanovat, että hallituksen tekemä päätös antaa signaalin, että ihmisoikeusloukkaukset ja diktatuuri ovat hyväksyttäviä toimintatapoja, joita Suomi on valmis asekaupoin tukemaan. Hautala oli omistusohjauksesta vastaavana ministerinä esteellinen osallistumaan äänestykseen, mutta ympäristöministeri Niinistö äänesti lupaa vastaan.

Hautala mukaan nykymalli, jossa kaupat on käytännössä jo sovittu, kun asia tulee valtioneuvoston päätettäväksi, asettaa sekä päätöksentekijät että yhtiöt vaikeaan tilanteeseen. Hän ehdottaa lupahakemuksien käsittelemistä aikaisemmassa vaiheessa.

”Tällöin myös mahdolliset viennin ulko- ja turvallisuuspoliittiset esteet olisivat paremmin yritysten tiedossa”, Hautala sanoo vihreiden tiedotteessa.

”Olisi myös tärkeää varmistaa, että EU:n yhteisiä asevientisääntöjä tulkitaan samalla tavalla eri maissa. Siksi tarvitaan lisää sääntöjen riippumatonta, julkista arviointia. Silloin yhtiöt olisivat keskenään tasavertaisemmassa kilpailutilanteessa.”

vihreät 




Viite