Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Raimo Sailas.
Töihin! Raimo Sailaksen mukaan Suomeen on syntynyt omituinen kulttuuri, jossa opiskelu on monelle vain harrastus.Mikael Ahlfors

Töihin! Raimo Sailaksen mukaan Suomeen on syntynyt omituinen kulttuuri, jossa opiskelu on monelle vain harrastus.

Kuinka pärjäämme ilman sinua, Raimo Sailas?

4.2.2013 6.32

Anu-Elina Lehti

Valtiovarainministeriön valtiosihteeri jää eläkkeelle maaliskuun alussa. Mitä pitää oppia 1990-luvun laman aikana tehdyistä poliittisista päätöksistä?

”1980-luvulla ei tehty sellaisia päätöksiä, jotka olisivat estäneet meitä syöksymästä syvään lamaan. Kun Suomen rahoitusmarkkinat 1980-luvulla asteittain liberalisoituivat, hallitus ei reagoinut siihen mitenkään. Silloin olisi pitänyt muuttaa arvopaperilainsäädäntöä, pankkilainsäädäntöä, vaatia pankeilta suurempaa omavaraisuutta ja muuttaa verolainsäädäntöä niin, ettei se olisi suosinut velkaantumista. Tämä laiminlyönti syvensi 1990-luvun lamaa.”

Kansainvälinen valuuttarahaston ekonomisti myönsi hiljattain, ettei IMF ymmärtänyt, kuinka pahasti Kreikan säästökuuri vahingoittaa maan taloudellista kasvua. Viekö liian tiukka säästöpolitiikka metsään?

”Kreikka on sellainen tapaus, ettei oikein ollut muita mahdollisuuksia kuin säästökuuri. Olemme ajautumassa siihen, että suurin osa Kreikan veloista annetaan anteeksi. Osa on jo annettukin. Sieltä on tulossa myös Suomelle luottotappioita. Miten olisi voitu harjoittaa löysempää politiikkaa Kreikassa? Se on käsitteellinen mahdottomuus.”

Saat korjata yhden Suomen suurimmista ongelmista. Mihin asiaan tartut ja miten?

”Niitä on paljon. Etusijalla on syrjäytymisproblematiikka, mutta valitsen kuitenkin suurimpien ongelmien joukkoon pääkaupunkiseudun asuntopolitiikan. Se on kurjasti hoidettu. Asuntojen hinnat ja vuokrat ovat nousseet jatkuvasti. Siihen ei ole saatu vuosikymmeniin minkäänlaista otetta. Se on yksi suurimmista taloudellisen kasvun esteistä Suomessa. Maa- ja tonttipolitiikkaa pitäisi muuttaa. Kyynisesti voi sanoa, että kalliista asunnoista hyötyvät valtio, kunnat, rakennuttajat, rakentajat, rakennustyöläiset ja ne, jotka jo asuvat omistusasunnoissa. Ainoa ryhmä, joka kärsii, ovat ensiasunnon ostajat.”

Valtiovarainministeriön alivaltiosihteeri Martti Hetemäki on hakenut valtiosihteerin paikkaa. Millainen valtiosihteeri hänestä tulisi?

”Hyvä.”

Jäät eläkkeelle helmikuussa. Miten pärjäämme ilman sinua?

”Tämä ei ole minun huoliani.”

Mitä tämän taantuman aikana tehtyä päätöstä kadut 10 vuoden kuluttua?

”Luulen, että kaikki kadumme sitä, että emme ole saaneet aikaan niitä päätöksiä, jotka ovat tarpeen työurien pidentämiseen. Päättämättömyyttä tulemme katumaan, emme päätöksiä. Eläkeikärajaa tulisi nostaa ja opiskelijat pitäisi saada nopeammin ulos korkeakouluista. Roope Uusitalon laskelmien mukaan keskimääräinen valmistumisikä on nyt 29-vuotta. Suomeen on syntynyt omituinen kulttuuri, jossa opiskelu on monelle vain sivuhobby.”

talous 
Viite