Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

flickr/ DerrickT

vanhukset
Kuka välittää? Vihreät pelkäävät, että pärjääminen monimutkaisessa terveydenhuollon järjestelmässä ei onnistu heikoimmilta. flickr/ DerrickT

Kuka välittää? Vihreät pelkäävät, että pärjääminen monimutkaisessa terveydenhuollon järjestelmässä ei onnistu heikoimmilta.

Kun terveydenhuollon rahoitussopassa on monta lusikkaa, heikoimmat jäävät jalkoihin

29.6.2010 10.29

Saija Räsänen

Vihreät haluaa purkaa terveydenhuollon monikanavaisen rahoitusjärjestelmän. Nyt rahoituksesta vastaa yli 300 kuntaa, kela, valtio sekä sekalainen joukko muita toimijoita.

Vihreiden mielestä monen rahoittajan mallissa kokonaisuuden tehokkuudesta ei vastaa kukaan, eivätkä asiakkaat ole järjestelmässä keskenään tasa-arvoisia.

"Pärjääminen monimutkaisessa järjestelmässä edellyttää asiakkaalta kykyä puolustaa oikeuksiaan. Silloin heikommassa asemassa olevat jäävät vahvempien jalkoihin", sanoo vihreän eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Outi Alanko-Kahiluoto vihreiden puoluehallituksen tiedotteessa.

Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra on ehdottanut monikanavaisen rahoitusjärjestelmän tilalle yksikanavaista verorahoitusta, joka ohjattaisiin kansalliselle tilaaja-rahoittajalle. Myös keskusta on kannattanut valtakunnallista rahastoa.

Vihreiden mukaan valtakunnallinen terveysrahasto olisi liian suuri demokraattisen ohjauksen kannalta. Vihreät yhdistäisivät rahoituksen samaan pottiin, mutta järjestelmään kuuluisi useampia rahastoja.

"Muodostettaisiin sosiaali- ja terveyspalveluiden ostopooleja, eli palveluiden asiantuntija- ja tilaajaorganisaatioita. Ostopooleina toimisivat viisi hyvinvointipiiriä, joissa demokraattinen ohjaus perustuisi vaalien tulokseen", Alanko-Kahiluoto sanoo.

terveydenhuolto 
Viite