Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Jasso Toenperä.
Yhteispeli. Vielä itsenäiset kunnat Joroinen, Juva ja Rantasalmi ovat yhdistäneet voimansa kirjastoauto Jasso Toenperään. Yhteistyöstä toivotaan apua myös muualla.

Yhteispeli. Vielä itsenäiset kunnat Joroinen, Juva ja Rantasalmi ovat yhdistäneet voimansa kirjastoauto Jasso Toenperään. Yhteistyöstä toivotaan apua myös muualla.

Kuntaliitoskunnat pihistelevät kirjastopalveluista

28.1.2010 15.47

Noora Jussila

Kunnat pihistelevät kirjastopalveluista nyt kaikkialla, mutta tiukimmila rahahanat ovat kuntaliitosalueilla.

Liitoskunnat käyttivät kirjastoihin viime vuonna alle 40 euroa asukasta kohti, kun maan keskiarvo on 53. Luvut käyvät ilmi opetusministeriön tilastoista.

Talousvaikeuksien kanssa painiskelevat pienet liitoskunnat ovat toivoneet, että kuntalaiset saavat kirjastopalvelunsa kuntaliitoskumppanilta.

Suomen kirjastoseuran toiminnajohtajan Sinikka Sipilän mukaan monessa liitoskunnassa on jämähdetty paikoilleen liitoksen jälkeen.

”Kuntaliitoksissa on viiden vuoden karenssi, jonka aikana henkilöstöä ei voi irtisanoa. Monessa paikassa on jouduttu turvautumaan lomautuksiin, kun palkkoihin ei riitä rahaa”, Sipilä sanoo.

Erityisen tiukoilla ovat Itä-Suomen kirjastot. Pohjois-Suomessa pantiin viime laman aikana lappu niin monen kirjaston luukulle, että nyt suuria lakkautuksia ei ole tulossa.

Moni kunta säästää ostamalla johtajapalvelut naapurikunnasta.

”Ostopalveluilla halutaan välttää ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneiden palkkaamista, kun se on kallista. Yksi henkilö saattaa vastata parin kolmenkin kunnan kirjastojohtajan töistä.”

Moni kunta myös jättää täyttämättä eläkkeelle ja lomille lähtijöiden paikat.

Joka kolmannelta kirjastolta jää tänä vuonna saamatta Kulttuurirahaston tuki kirjahankintoihin, koska ne eivät pysty kasvattamaan tuen ehtona olevaa omaa osuuttaan hankinnoissa.

Ratkaisu kirjastojen ahdinkoon voi Sipilän mukaan löytyä yhteistyöstä. Kunnat voisivat pyörittää esimerkiksi yhteisiä kirjastoautoja, jotka tarjoaisivat myös posti- ja kauppapalveluja.

Yhteistyökumppaneita tarvitaan myös jakamaan kiinteistökuluja, joista kaikki kunnat haluavat tinkiä.

Kirjastojen suosio on pysynyt suunnilleen ennallaan viime vuosina. Kirjastokäynneissä tapahtui vuonna 2008 pieni notkahdus, jota lisääntynyt verkkokäyttö kuitenkin tasaa. Viime vuoden tilastot jo julkistaneissa kirjastoissa kävijämäärät kasvoivat.

Sipilä toivottaa tervetulleeksi Helsingin Töölönlahdelle kaavaillun keskustakirjaston.

”Lippulaiva vaikuttaisi koko kirjastoalaan. Moni kirjastorakennus kaipaa peruskorjausta, mutta siihen ei tahdo löytyä rahaa. Lippulaiva nostaisi tätä kysymystä esille ja esittelisi uusia tapoja käyttää kirjastoa.”

kirjallisuus  kulttuuri 
Viite