Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lehtikuva

Kova peli. Salossa puolueet kahmivat kuntaliitosavustuksia itselleen. Lehtikuva

Kova peli. Salossa puolueet kahmivat kuntaliitosavustuksia itselleen.

Kuntaliitosrahat katosivat puolueiden vaalikassoihin

12.6.2008 14.11

Laura J. Rantanen

Salon seudun suurpuolueet kahmivat valtion yhdistymisavustukset omiin taskuihinsa. Kymmenen kunnan liitossopimuksessa on varattu
100 000 euroa puolue- ja kansalaisjärjestötoiminnan kehittämiseen ja äänestysaktiivisuuden nostamiseen.

Keskusta, demarit ja kokoomus päättivät keskenään, että 80 prosenttia rahoista jaetaan puolueille viime kuntavaalien tuloksen mukaan ja 20 prosenttia menee yleiseen äänestysaktiivisuuden lisäämiseen. Päätöksellä valtapuolueet takasivat itselleen noin 80 000 euron avustuspotin.

”Valtapuolueet käyttävät rahat vaalikampanjoihinsa, eivät suinkaan äänestysaktiivisuuden nostamiseen. On todennäköistä, että iso osa rahasta menee ehdokkaiden henkilökohtaiseen mainontaan, mikä ei ole rahan tarkoitus”, vihreiden Pasi Lehti sanoo.

Halikkolainen Lehti on kuntaliitosta valmistelevan 27-jäsenisen järjestelytoimikunnan ainoa pienpuolueiden edustaja. Hänen mielestään avustuksen todellinen tarkoitus on auttaa paikallisyhdistyksiä yhdistymään ja organisoitumaan uudelleen kuntaliitoksen myötä.

”Olisin halunnut 80 prosenttia rahasta kansalaisjärjestöille. Se olisi ollut hyvä kädenojennus niiden aktivoimiseksi.”

Keskustan Salon kunnallisjärjestön sihteeri Jani Mussaari vahvistaa, että avustus menee puolueen vaalikampanjointiin, muttei yksittäisille ehdokkaille.

Valtio tukee kuntaliitoksia yhdistymisavustuksilla. Ne ovat vastikkeetonta rahaa, jonka käyttöä ei käytännössä kukaan valvo. 2005–2008 yhdistyvät kunnat saivat avustusta yli 112 miljoonaa euroa, ja 2009–2012 summa on jo yli 335 miljoonaa euroa. Kuntien luottamushenkilöt saavat päättää rahojen jakoperusteista mielensä mukaan.

”Emme millään tavalla käsittele sitä, miten tämä avustus kunnissa käytetään. Kunnat sopivat sen keskenään, emmekä ota siihen kantaa”, ylitarkastaja Anu Hernesmaa valtiovarainministeriön kuntaosastolta sanoo.

Hernesmaan mukaan kunnat käyttävät avustuksia usein esimerkiksi budjettialijäämän kattamiseen tai velkojen maksuun.

Uusi Salo saa yhdistymisavustusta yhteensä noin 17 miljoonaa euroa. Pasi Lehden mukaan suuri osa siitä menee henkilöstön palkkoihin, sillä yhdistymissopimuksessa turvataan kuntien palkkalistoilla olevien työpaikat viideksi vuodeksi eteenpäin.

 
Viite