Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

koira
Huh hellettä. Miltähän tuntuisi pukeutua kuumuudessa turkkiin?

Huh hellettä. Miltähän tuntuisi pukeutua kuumuudessa turkkiin?

Kuuma auto on koiralle surmanloukku

15.7.2010 11.49

Saija Räsänen

Kuumuus voi olla karvaisille lemmikeille kohtalokasta, muistuttaa Helsingin eläinsuojeluyhdistys Hesy. Karvaisen kaverin jättäminen kuumaan autoon voi johtaa kaverin kuolemaan.

Lämpötila autossa kohoaa helposti saunalukemiin. Kun ulkolämpötila hipoo 22 astetta, nousee lämpötila aurinkoisena päivänä autossa reilusti nelinkertaiseksi, 85 asteeseen. Koiran ruumiinlämpö on tavallisesti 38-39 astetta, ja jos se kipuaa yli 41 asteen, saa koira Hesyn mukaan lämpöhalvauksen.

Hesyn puheenjohtaja Hannele Luukkainen kehottaa lemmikin kanssa autoilevia lomalaisia liikkumaan kaikki pitkät matkat illan ja aamun välisenä aikana, jolloin aurinko on matalimmillaan.

Matkan lomassa pitäisi myös malttaa pysähtyä vilvoittelemaan lemmikin kanssa pysähdyspaikoille tai vesistöjen äärelle ja muistaa tarjota lemmikille raikasta juomavettä.

Karvaiset lemmikit saavat Hesyn mukaan hengenvaarallisen lämpöhalvauksen huomattavasti herkemmin kuin ihmiset, sillä ne eivät kykene hikoilemalla säätelemään elimistönsä lämpöä. Lämpöhalvauksen oireita ovat apaattisuus, huonovointisuus ja raskas läähätys.

lemmikkieläimet 
Viite