Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Wikimedia Commons

Wikimedia Commons

Kymmenkunta törkeää metsästysrikosta tutkinnassa – ei vielä yhtään tuomiota

15.2.2013 10.56

Sammeli Heikkinen

Poliisi tutkii Suomessa tällä haavaa kahdeksaa tai yhdeksää törkeää metsästysrikosta, poliisin tulostietojärjestelmästä selviää. Toistaiseksi ketään ei ole tuomittu tämän lainkohdan perusteella, mutta kaksi tapausta on oikeuskäsittelyssä.

Vihreä Lanka selvitteli tutkinnassa olevia tapauksia tutkinnanjohtajilta paikallispoliiseista.

Julkisuudessa on ollut kolme tapausta. Tunnetuin lienee Perhon laiton susijahti, jossa epäiltynä on kuulusteltu parikymmentä henkilöä. Se on myös tiettävästi ainoa susiiin liittyvä törkeä metsästysrikosepäily.

Sonkajärvellä Pohjois-Savossa viisi metsästäjää jäi kiinni, kun he yrittivät käynnistää laittoman susijahdin. Koska susia ei kuollut, tapausta tutkitaan metsästysrikoksena. Poliisi kuitenkin epäilee, että ainakin osa miehistä on tappanut laittomasti ilveksiä kahdessa eri tapauksessa viime kevättalvella. Toisessa ammuttiin urosilves, toisessa naaras ja pentu. Näitä tapauksia tutkitaan kahtena törkeänä metsästysrikoksena.

Kolmas julkisuudessa ollut törkeä metsästysrikosepäily on Oriveden karhun ampuminen tammikuun lopulla. Tapauksesta epäillyt väittivät ensin ampuneensa pesästä heränneen karhun itsepuolustukseksi. Poliisi kuitenkin epäilee, että karhua oli häiritty jo aiemmin ja että se ammuttiin pesäänsä. Saman tapauksen yhteydessä kuoli ilmeisesti myös karhun pentu.

Kainuun poliisi epäilee törkeää metsästysrikosta Sotkamossa, jossa ammuttiin viime kesänä karhu. Poliisin käsityksen mukaan karhun ampuja sai avukseen kaivinkoneen omistavan tuttavansa, joka hautasi raadon maahan. Ilmiannon jälkeen kaivinkonemies johdatti poliisit lokakuussa hautapaikalle. Ampumisesta epäilty kiistää syyllisyytensä.

Lapin poliisilla on tutkinnassa tammikuussa päivitetyn tilaston mukaan kolme törkeää metsästysrikosta, mutta poliisilta löytyi tietoa vain kahdesta kesken olevasta tutkinnasta. Yksi tapaus on mahdollisesti edennyt syyteharkintaan.

Sen sijaan Sodankylässä viime huhtikuun alussa tehty rikos näyttää jäävän pimeäksi. Poliisi epäilee maastosta löytyneiden jälkien perusteella, että joku tai jotkut ovat ajaneet ahman yli moottorikelkalla. Tapetun eläimen ruhoa ei ole löytynyt, eikä myöskään tekijöitä. Poliisi on lopettanut tapauksen aktiivisen tutkinnan

Lisäksi Tammikuun puolivälissä Ylä-Lapissa on sattunut tapaus, josta poliisi ei vielä kerro mitään. Toinen törkeä metsästysrikos, josta poliiisi ei vielä anna tietoja on sattunut Varsinais-Suomessa marraskuussa. Tässä tapauksessa rikos ei ilmeisesti ole kohdistunut suurpetoihin.

Valtakunnansyyttäjänviraston keräämien tietojen mukaan törkeästä metsästysrikoksesta ei ole tuomittu vielä ketään. Syyteharkintaan on lain voimassaoloaikana tullut viisi tapausta. Näistä yksi on käräjäoikeuden käsittelyssä ja toinen vireillä. Yksi tapaus on vielä syyttäjän harkinnassa. Kaksi tapausta muutettiin syyteharkinnassa tavallisiksi metsästysrikoksiksi.

Kaikkiaan poliisin tutkinnassa on ollut poliisin tilastojen mukaan 16 törkeää metsästysrikosta sen jälkeen kun metsästysrikoksen törkeä muoto kirjattiin lakiin keväällä 2011.

poliisi  metsästysrikos  tuomioistuimet 
Viite