Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kynnys teki tutkintapyynnön ympäristöministeriön kyselystä

6.6.2008 11.38

Vihreä Lanka

Vammaisten etuja ajava Kynnys paheksuu ympäristöministeriön rakennusalan ammattilaisille tekemää kyselyä. Järjestön mukaan kysely on asenteellinen vammaisia kohtaan ja he ovat pyytäneet poliisia selvittämään onko kysymys ihmisoikeusloukkauksesta ja syrjivästä sekä asenteellisesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Kynnyksen tiedotteen mukaan kyselyssä on kysytty muun muassa kuinka paljon esteettömyysvaatimukset aiheuttavat ylimääräisiä kuluja rakennuttajille. Järjestön tiedotteessa todetaan, että esteettömyyttä koskeva osio ainoa, joka kohdistuu tiettyyn ihmisryhmään.

Järjestön mukaan kyselyllä yllytetään vastaajia nostamaan esille seikkoja, joilla pyritään vesittämään perusoikeuksia ja esteettömyyssäännöksiä. Tiedotteessa todetaan, että esteetön suunnittelu ja rakentaminen kuuluvat perustuslain takaamiin perusoikeuksiin.

Kynnys haluaa myös muistuttaa, että Suomen allekirjoittamassa YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevassa yleissopimuksessa asetetaan jäsenvaltioille vaatimuksia muun muassa esteettömyyden turvaamiseksi ja vammaisien kannalta haitallisten käytäntöjen torjumiseksi.

ihmisoikeudet 
Viite