Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Mia Aitokari.
Poroja etelään. Pitäisikö meidän antaa poronkasvatukselle mahdollisuus Uudellamaalla, jotta kuluttajat saisivat poroa, jota voisi kutsua lähiruuaksi? Mia Aitokari kysyy.Mikael Ahlfors

Poroja etelään. Pitäisikö meidän antaa poronkasvatukselle mahdollisuus Uudellamaalla, jotta kuluttajat saisivat poroa, jota voisi kutsua lähiruuaksi? Mia Aitokari kysyy.

Lähiruokakoordinaattoria ärsyttää, että lähes mitä vain voi myydä lähiruokana

30.11.2012 7.51

Anu-Elina Lehti

Loviisan kaupungin lähiruokakoordinaattorin mielestä lähiruuan virallisen määritelmän puuttuminen aiheuttaa ongelmia.

Mikä on lähiruuan suurin ongelma?

”Lähiruokaa ei ole tarkasti määritelty eikä sertifioitu: melkein mitä tahansa voi tarjota lähiruokana. Logistinen haaste on se, että pientuottajien tuotteiden kuljettaminen on äärimmäisen kallista.”

Mikä on lähiruuan määritelmä?

”Yhtenä vaihtoehtona on tarjottu sataa kilometriä, jolloin kaikki sillä säteellä tuotettu ruoka on lähiruokaa. Silloin mennään usein komeasti naapurimaan puolelle, joten se ei ole toimiva kriteeri. Yksi tärkeä kriteeri on ekologisuus.”

Tavaratalo Stockmann on myynyt lappilaista poroa lähiruokana. Mitä siitä pitäisi ajatella?

”Olen pohtinut tätä. Pitäisikö meidän antaa poronkasvatukselle mahdollisuus Uudellamaalla, jotta kuluttajat saisivat poroa, jota voisi kutsua lähiruuaksi? Vai pitääkö meidän kutsua lähiruuaksi sitä lähintä poroa, jota sen luontaisessa ympäristössä kasvatetaan? ”

Viroon ja Venäjälle ei ole pitkä matka. Voidaanko näistä maista tuotavia elintarvikkeita kutsua lähiruuaksi?

”Vallan mainiosti EU-aikana voidaan tehdä yhteistyötä rajojen yli. Se ei kuitenkaan tarkoita, että automaattisesti kaikki Tallinnan tai Pietarin lähialueilla tuotettu ruoka olisi lähiruokaa. Hiilijalanjälki pitää ottaa huomioon.”

Onko lähiruoka hippien näpertelyä, joka aiheuttaa enemmän päästöjä kuin vähentää? Eikö olisi ekologisempaa keskittää kuljetukset ja logiikka suuriin keskuksiin?

”Jos puhutaan kolmen lypsävän naudan tilasta, jossa tuotetaan gourmeekyytönmaidosta brietä, joka kuljetaan kuluttajalle yksitellen, niin siinä ollaan menty lähiruokakäsitteessä todella pieleen. Lähiruoka on parhaimmillaan sitä, että ihminen saa helposti lähellä tuotetun elintarvikkeen, joka aidosti myös hiilijalanjäljeltään edustaa lähiruokaa. Valitettavasti lähiruuassa on menty aika elitistiseen suuntaan.”

MTK kritisoi kauppojen katteita ja järjesti tempauksen, jossa ruuantuottajat myivät tuotteita tuottajahintaan. Mikseivät ruuantuottajat ole kehittäneet suoramyyntiverkostoaan paremmaksi?

”Kyllähän he järjestävät, mutta tuottajan arki on sellaista, että ei siinä oman työn lisäksi juuri muuta jaksa tehdä. Kun työpäivät venyvät 20-tuntisiksi ja sen ohella pitäisi järjestää kuluttajille vielä oma kauppa, siitä ei tule mitään. Onneksi isot ketjut ovat tulleet aika paljon vastaan pientuottajia.”

Suosittele joulupöytään lähiruokaa.

”Mielestäni perinteiset juurekset ovat mahtavia. Ota lanttu, kuori, keitä ja jauha. Lisää sekaan eksoottisia mausteita. Nauti.”
Viite