Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lasse Leipola

Sarvikuono Sambiassa.
Haluttu saalis. Aseistetut vartijat suojelevat Sambian harvoja sarvikuonoja.Lasse Leipola

Haluttu saalis. Aseistetut vartijat suojelevat Sambian harvoja sarvikuonoja.

Laiton luukauppa kukoistaa Aasiassa

23.7.2012 11.12

Lasse Leipola

Ympäristöjärjestö WWF moittii Vietnamia, Thaimaata ja Kiinaa. Nämä Aasian maat ovat Afrikassa salametsästettyjen eläinten osien päävientikohteita.

Tänä vuonna tilanne on ollut erityisen murheellinen Etelä-Afrikassa, jossa oli kesäkuun loppuun mennessä salametsästetty 262 sarvikuonoa. WWF:n mukaan maassa on pidätetty sarvien hankkimisesta epäiltyinä muun muassa useita Vietnamin diplomaatteja.

”Vietnamin laiton sarvikuonon sarven kulutus ruokkii uhanalaisen lajin laaja salametsästystä Afrikassa. Vietnamin on tunnustettava tämä ja ryhdyttävä välittömästi toimenpiteisiin laittoman sarvikaupan pysäyttämiseksi. Maan tulisi tarkastaa laittomasta kaupasta seuraavat rangaistukset ja rajoittaa sarvikuonon sarven myyntiä esimerkiksi suitsimalla internetmainontaa”, sanoo Elisabeth McLellan WWF:n tiedotteessa.

Thaimaan ja Kiinan osalta suurin ongelma on norsunluu, jota tuodaan Keski-Afrikasta. Esimerkiksi Kamerunissa on tapettu laittomasti tänä vuonna satoja norsuja.

”Thaimaassa laitonta afrikkalaista norsunluuta myydään avoimesti luksusliikkeissä, jotka houkuttelevat tietämättömiä tai piittaamattomia turisteja. Thaimaan ainoa mahdollisuus tällä hetkellä on kieltää norsunluukauppa, sillä maassa on liikkeellä niin paljon norsunluuta, jonka alkuperästä ei ole selvyyttä”, McLellan sanoo.
Viite