Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lakia halutaan muuttaa – laiton lataaminen ei ole kohta enää rikos?

23.1.2013 12.31

Lasse Leipola

Joukko uuden teknologian mielipidevaikuttajia haluaa lieventää laittomasta lataamisesta annettavia tuomioita. Tänään keskiviikkona julkaistun kansalaisaloitteen tavoitteena on muuttaa tekijänoikeudella suojatun materiaalin laiton lataaminen rikoksesta rikkomukseksi. Tekijänoikeusrikoksesta voi saada jopa kaksi vuotta vankeutta.

”Kyseessä ei ole piraattialoite. Ehdotuksen mukaan tekijänoikeuksin suojatun sisällön lataaminen kotikoneelle olisi edelleen kiellettyä”, kertoo Avoimen ministeriön puheenjohtaja Joonas Pekkanen tiedotteessa.

”On huolestuttavaa, että tuoreimpien tilastojen mukaan 79% yhdeksäsluokkalaisista sanoo ladanneensa laittomia sisältöjä verkosta. Varmasti pitkälti kyse on siitä, että lakia ei valvota tarpeeksi ja tiedotusta on liian vähän. Mutta monien mielestä kyse on kuitenkin siitä, että vuonna 2006 kiristetty laki ei vastaa yleistä oikeustajua ja käsitystä kohtuullisesta rangaistuksesta suhteessa rikoksen vakavuuteen”, Pekkanen perustelee.

Pekkasen lisäksi aloitteen takana ovat Avoimen ministeriön pääkehittäjä Aleksi Rossi, elokuvaohjaaja Timo Vuorensola, Demos Helsingin perustaja Roope Mokka, professori Alf Rehn, mainosmies Alex Nieminen, tutkija Tarmo Toikkanen, tutkija Tanja Aitamurto, aktivisti Dan Koivulaakso, sarjayrittäjä Taneli Tikka, asiantuntija Kari A. Hintikka, Exoven toimitusjohtaja Saku Sairanen ja tekijänoikeuksien asiantuntija Ville Oksanen.

Aloitteeseen on kerättävä kuudessa kuukaudessa vähintään 50 000 nimeä, jotta se etenisi eduskunnan käsiteltäväksi.

digioikeudet  tekijänoikeudet 
Viite