Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Tiina Jutila / Vihreät

Satu Hassi
Huolestunut. Satu Hassin mukaan lama vahvistaa teollisuuden lobbareiden ääntä EU:ssa. Tiina Jutila / Vihreät

Huolestunut. Satu Hassin mukaan lama vahvistaa teollisuuden lobbareiden ääntä EU:ssa.

Lama vahvistaa lobbareita EU:ssa

1.6.2009 12.56

Jussi Karmala

Talouslama vahvistaa teollisuuden lobbareiden ääntä Euroopan unionissa.

”Teollisuusjärjestöt lobbaavat nyt ympäristölakeja vastaan samaan tapaan kuin viisi vuotta sitten”, vihreiden europarlamentaarikko Satu Hassi sanoi toimittaja-aamiaisella maanantaina Helsingissä.

Hassin mukaan teollisuuden ääni oli ilmastoasioissa hyvin vahva viisi vuotta sitten. Vuonna 2006 julkaistu Sternin raportti muutti tilanteen osoittamalla, että ilmastonmuutos on valtava markkinahäiriö.

Nyt laman keskellä lobbareiden sanoma taas vahvistuu, kun unionin jäsenmaat pelkäävät ilmasto- ja ympäristölainsäädännön heikentävän kilpailukykyä ja lisäävän työttömyyttä.

Lobbareiden papereista on lähtenyt liikkeelle muun muassa uusi käsite "tuotantovuoto", joka tarkoittaa teollisuustuotannon valumista unionin ulkopuolelle kiristyvän lainsäädännön vuoksi.

EU-komissio otti viime kesänä käyttöön vapaaehtoisen lobbarirekisterin. Rekisteri toimii huonosti, sillä vain 20 prosenttia komission lobbareista on rekisteröitynyt. Rekisteröimättömien listalla on suuryrityksiä, kuten Nokia ja Coca-Cola sekä suuria lobbaustoimistoja.

Vihreät vaativat EU-lobbaukselle tiukempia sääntöjä. Lainsäädäntö on kuitenkin komission käsissä. Tulevan komission koostumus ratkaisee, lisääntyykö lobbareiden valvonta.

eurovaalit 




Viite