Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lapissa jäljellä enää 3–6 sutta – jokainen vaarassa tulla ammutuksi

27.3.2014 14.21

Lasse Leipola

Luonto-Liitto vaatii toimia Lapin susikannan pelastamiseksi. Se viittaa Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen arvioon, jonka mukaan koko Lapissa on hengissä enää 3–6 sutta. Marraskuussa uusia kaatolupia myönnettiin kahdeksan.

”Jotta Lapin sudet säilyisivät hengissä, maa- ja metsätalousministeriön valmistelemassa susikannan hoitosuunnitelmassa tulee ottaa aidosti kantaa Lapin tilanteeseen susikannan elvyttämiseksi”, järjestön susiryhmän Lappi-vastaava Jaana Julin sanoo tiedotteessa.

Järjestön mukaan laillisen metsästyksen lisäksi susimäärää on vähentänyt salametsästys, joka on kohdistunut myös ahmoihin ja karhuihin. Syynä suurpetojen hävittämiseen on pidetty niiden aiheuttamia porovahinkoja.

”Hoitosuunnitelmaan on välttämätöntä tehdä kirjauksia porojen suojaamisesta petovahingoilta tai poronhoitoalueen etelärajan siirtämisestä pohjoisemmaksi. Korvausten maksamista paliskuntien alueilla elävien susien perusteella on myös harkittava. Lisäksi hoitosuunnitelmaan on tärkeää kirjata tavoite, että sudet levittäytyisivät ympäri Suomen”, Julin sanoo.

Järjestön mukaan Lapilla on merkittävä rooli koko Skandinavian susikannalle. Sen mukaan susilla pitää olla mahdollisuus vaeltaa poronhoitoalueen läpi Pohjois-Suomesta Ruotsiin ja Norjaan, mikä ehkäisisi nyt vaarana olevaa susikantojen sisäsiittoisuutta.

luonnonsuojelu  metsästys 
Viite