Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

foxnews.com

Fox News -sivu.
Tasapuolinen ja tasapainoinen? Fox News kertoi elokuussa IPCC:n raporttiin liittyvistä epäselvyyksistä.foxnews.com

Tasapuolinen ja tasapainoinen? Fox News kertoi elokuussa IPCC:n raporttiin liittyvistä epäselvyyksistä.

Lehti: Toimittajat määrättiin epäilemään ilmastonmuutosta

16.12.2010 9.05

Lasse Leipola

Suuren amerikkalaisen mediatalon toimittajia on kehotettu suhtautumaan skeptisesti ilmastonmuutokseen. Asiasta kertoo Huffington Post.

Fox Newsin Washingtonin toimipisteen toimituspäällikkö Bill Sammon lähetti vuosi sitten alaisilleen asiaa koskevan muistion. Siinä sanotaan, että aina, kun toimittajat puhuvat ihmisen aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta, heidän tulee muistuttaa, että sen tieteellinen pohja on kyseenalaistettu.

”Meidän tulisi pidättäytyä sanomasta, että ilmasto on lämmennyt (tai viilennyt) minkään ajanjakson aikana ilman, että VÄLITTÖMÄSTI todetaan, että tällaiset teoriat perustuvat tilastotietoihin, joiden uskottavuuden kriitikot ovat kyseenalaistaneet”, Sammon kirjoitti.

Muistio lähetettiin sähköpostilla välittömästi sen jälkeen, kun Fox Newsin toimittaja oli raportoinut Kööpenhaminan ilmastokokouksesta, että kuluvasta vuosikymmenestä on tulossa kaikkien aikojen lämpimin.

Muistiolla oli selvästi vaikutusta, sillä samainen toimittaja muutti juontoaan illan myöhemmässä lähetyksessä lisäten loppuun, että skeptikkojen mukaan lämpötilojen tilastoiminen aloitettiin kylmän ajanjakson päättyessä 1800-luvun puolivälissä ja että se, mikä näyttää nyt lämpenemiseltä on vain osa pidempää sykliä.

Fox Newsin huolesta huolimatta ihmisen osallisuudesta ilmastonmuutokseen ja ilmastonmuutoksen fysikaalisesta perustasta vallitsee laaja tieteellinen yhteisymmärrys. Ilmastonmuutoksen vaikutuksia ei osata kuitenkaan tarkasti arvioida.

Kyseessä on lyhyen ajan sisään jo toinen Sammonsin ohjeistus, joka on vuodettu julkisuuteen. Aiemmin joulukuussa vuodettiin sähköposti, jossa Sammon kehotti toimittajia puhumaan terveydenhuoltouudistuksen yhteydessä ”hallituksen vaihtoehdosta” eikä ”julkisesta vaihtoehdosta”. Aiemmin republikaanit olivat kehottaneet julkisesti käyttämään tätä termiä heikentääkseen demokraattien ehdotuksen suosiota.

Sammonsin muistiot vuodettiin Media Matters -sivuston kautta.

ilmastonmuutos  media  skeptikot 
Viite