Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lehtomäki Nagoyassa: Suomelle ei ongelmia suojelutavoitteen nostamisesta

27.10.2010 15.03

Hanna Eriksson

Ympäristöministeri Paula Lehtomäen (kesk) mukaan Suomelle ei tule ongelmia, vaikka kansainvälisessä biodiversiteettikokouksessa Japanin Nagoyassa päätettäisiin nostaa suojelualueiden osuutta maa- ja meripinta-alasta.

EU:n tavoitteena on saada nostettua suojeltujen tai rajoitetussa käytössä olevien maa-alueiden määrää nykyisestä 20 prosenttiin. Lukuun laskettaisiin myös alueet, jotka ovat rajoitetussa käytössä esimerkiksi biodiversiteetin suojelun takia. Suomen pinta-alasta 14 prosenttia on jo nyt Natura-alueita ja metsäpinta-alasta on suojeltu 18 prosenttia.

Lehtomäki osallistuu kansainväliseen biodiversiteettikokouksen korkean tason osuuteen Japanin Nagoyassa.

Lehtomäki totesi, että luonnon monimuotoisuuden merkityksen ymmärtämiseksi olisi tärkeää, että kaikki maat ottaisivat bruttokansantuotteen rinnalle käyttöön laajemman kehitysmittarin. Suomen hallitus on alkanut valmistella bkt:ta laajemman mittarin käyttöönottoa, samoin EU ja OECD valmistelevat asiaa.

”Bruttokansantuote ei huomioi esimerkiksi biodiversiteetin kehitystä. Nämä luvut pitää tuoda osaksi jokapäiväistä poliittista päätöksentekoa”, Lehtomäki sanoi Nagoyassa.

Yksi biodiversiteettineuvotteluiden kuumista perunoista on edelleen rahoituksen järjestäminen kehitysmaiden luonnon monimuotoisuuden suojeluun. Japanin pääministeri kertoi keskiviikkona, että Japani aikoo rahoittaa suojelua yli 1,4 miljardilla eurolla seuraavan kolmen vuoden aikana.

Lehtomäen mukaan EU haluaa saada liikkeelle julkisen rahoituksen lisäksi myös yksityistä rahaa. EU haluaa ensin lyödä lukkoon suunnitelman biodiversiteetin suojelusta, maakohtaiset suunnitelmat suojelun toteutuksesta ja katsoa vasta sitten, mihin ja paljonko rahaa tarvitaan. Nyt EU rahoittaa biodiversiteetin suojelua noin miljardilla eurolla vuodessa.

Kirjoittaja on Vihreän Langan toimittaja, joka seuraa paikan päällä Japanin Nagoyassa pidettävää biodiversiteettikokousta.

luonnonsuojelu  monimuotoisuus 
Viite