Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Leikkuri uhkaa tutkitusti tuottoisaa kansallispuistobisnestä

16.11.2010 11.15

Lasse Leipola

Metsähallitus selvittää, millaisia taloudellisia vaikutuksia Suomen kansallispuistoilla on ollut tänä vuonna. Lopulliset tulokset selviävät helmikuussa 2011, mutta tänään tiistaina julkaistiin ennakkotietoja viiden suositun kansallispuiston osalta.

Nuuksion, Kolin, Oulangan, Syötteen ja Pallas-Yllästunturi kansallispuistot tuoneet alueiden paikallistalouksiin yhteensä 54 miljoonan euron lisäyksen. Hieman yli puolet summasta kohdistui Pallas-Yllästunturin alueelle, jolla oli myös paras kustannus-hyötysuhde: 24 euroa sijoitettua euroa kohti.

Viiden puiston työllistävä vaikutus on yhteensä 698 henkilötyövuotta.

Metsähallituksen luontopalvelujohtaja Rauno Väisänen muistuttaa, että valtio rahoittaa budjettivaroin kansallispuistojen retkeilypalvelut ja yksityisyrittäjät luovat niiden yhteyteen maksulliset matkailupalvelut.

”Näin kehitämme yhdessä kestävää luontomatkailua, joka on tärkeää niin paikallisen elinkeinotoiminnan kuin Suomi-kuvankin kannalta”, Väisänen sanoo Metsähallituksen tiedotteessa.

Hallituksen budjettiesityksessä luontopalveluihin kohdistuu 15 prosentin leikkaus.

”Esitetty budjettileikkaus heijastuu väistämättä retkeilypalvelujen tuotantoon, mikä puolestaan vaikuttaa kielteisesti kansallispuistoihin tukeutuvan matkailutoiminnan kannattavuuteen ja pitkäjänteiseen kehittämiseen”, Väisänen sanoo.

luonnonsuojelu  matkailu  kansallispuistot 
Viite