Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

SXC

Lentokone.
Jäätön, mutta millä hinnalla? SXC

Jäätön, mutta millä hinnalla?

Lentokentältä löytyi myrkky-yllätys

15.5.2009 12.02

Vihreä Lanka

Lentokoneiden jäänestossa on käytetty hormonimyrkkyjä sisältäviä aineita, kertoo tänään perjantaina ilmestynyt Suomen Luonto. Asian myöntää myös Helsinki-Vantaan lentoasemaan hallinnoivan Finavian ympäristöpäällikkö Mikko Viinikainen.

Jääenstoaineet sisältävät nonyylifenolietoksylaatteja ja niiden hajoamistuotetta nonyylifenolia, jotka molemmat mainitaan EU:n vesipuitedirektiivin vesistölle vaarallisten aineiden listalla.

Jäänestoaineessa nonyylifenolia on vain noin 0,1 promillea, mutta koska aineita on käytetty Helsinki-Vantaalla vuosina 2001–2006 jopa 15 miljoonaa litraa, nousee käytetyn nonyylifenolin määrä noin 1 500 litraan. Koko Suomessa nonyylifenolia on käytetty yhteensä noin 2 000 litraa.

Finavian teettämissä mittauksissa Helsinki-Vantaan läheisyydessä sijaitsevien ojien nonyylifenolipitoisuudet ovat ylittäneet direktiivin rajat. Ainetta on mahdollisesti päätynyt myös pohjaveteen.

Nonyylifenolit ovat myrkyllisiä kaloille ja pienille vesieliöille. Ne voivat suurina määrinä vaikuttaa myös ihmisten sukupuoliseen kehitykseen tai lisääntymiseen sekä aiheuttaa syöpää.

Kenttähuolintayhtiö Northportista vakuutetaan, että nykyisin käytettävissä jäänestoaineissa ei ole hormonimyrkkyjä. Jäänestoaineiden tarkka koostumus on kuitenkin liikesalaisuus. Suomen Luonto arvioi, että Helsinki-Vantaalla vuosittain käytettävät jäänestoaineet sisältävät noin 40 000 litraa salaisia ainesosia.

Juttua on päivitetty 18.5. Jäänestoaineissa on nonyylifenolia noin 0,1 promillea eikä 1,0 promillea, kuten Suomen Luonnon jutussa alunperin väitettiin.

luonnonsuojelu  saasteet 
Viite