Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

TVO

Olkiluoto 3 -työmaa lokakuussa 2013.
Ratkaisu vai uusi ongelma? Ydinvoima jakaa ilmastonmuutoksesta huolestuneiden mielipiteitä. Kuvassa OL3-työmaa lokakuussa.TVO

Ratkaisu vai uusi ongelma? Ydinvoima jakaa ilmastonmuutoksesta huolestuneiden mielipiteitä. Kuvassa OL3-työmaa lokakuussa.

Leo Stranius ei aio puolustaa ydinvoimaa jatkossakaan

5.11.2013 9.03

Lasse Leipola

Ilmastoaktivistien ei kannata uhrata voimia ydinvoiman puolustamiseen, kirjoittaa ympäristöaktivisti ja Luonto-Liiton hoitovapaalla oleva toiminnanjohtaja Leo Stranius. Hän vastaa blogissaan neljän johtavan ilmastotutkijan kirjeeseen, jossa nämä kehottavat kannattamaan ydinvoimaa ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Aktivisteille osoitettu kirje on julkaistu suomeksi Ilmastotieto-sivuilla:

”Arvostamme sekä organisaationne osoittamaa huolestumista ilmastonmuutoksesta, ja uusiutuvan energian hyväksi tekemäänne työtä. Mutta ydinvoiman jatkuva vastustaminen vaarantaa ihmiskunnan mahdollisuudet välttää vaarallinen ilmastonmuutos”, ilmastotutkija James Hansen kollegoineen kirjoittaa.

Stranius on kuitenkin toista mieltä. Hän muistuttaa, että uusiutuvat energialähteet, kuten aurinko ja tuuli, ovat entistä kilpailukykyisempiä, mikä lisäksi energiansäästö ja energiatehokkuus taas ovat ylivoimaisia keinoja päästöjen ja muidenkin ympäristöhaittojen vähentämiseen.

”Tietysti on selvää, että kivihiilen, öljyn ja muiden fossiilisten polttoaineiden käyttöä ei voida jatkaa enää yhtään, mikäli haluamme pitää ilmaston lämpenemisen siedettävissä lukemissa. Yhtä selvää on kuitenkin myös se, että koko energiajärjestelmämme tulee pidemmällä tähtäimellä perustua vain ja ainoastaan uusiutuviin energialähteisiin. Ydinvoiman varaan päästövähennyksiä ei voi eikä kannata rakentaa”, Stranius kirjoittaa.

Hänen mukaansa ydinvoimaan liittyy lukuisia ongelmia kuten uraanin louhintaan, voimalan käyttöön ja ydinjätteen loppusijoitukseen liittyvät riskit. Näiden lisäksi hän muistuttaa, että ydinvoiman lisärakentaminen on hidasta eivätkä siihen liittyneet lupaukset ole toteutuneet esimerkiksi OL3-työmaalla.

Juttuun on korjattu Leo Straniuksen titteli, joka on siis toiminnanjohtaja ei puheenjohtaja.

ilmastonmuutos  ydinvoima 
Viite