Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Liikkuvuussopimukset vaarantavat siirtolaisten ihmisoikeuksia

3.3.2014 8.37

Minna Suihkonen

EU:n liikkuvuussopimukset ja erityisesti niihin sisältyvät takaisinottosopimukset unionin ulkopuolisten maiden kanssa vaarantavat siirtolaisten ihmisoikeuksia, katsovat monet eurooppalaiset ihmisoikeusjärjestöt.

Parlamentti vahvisti viime keskiviikkona erillisen takaisinottosopimuksen Turkin kanssa.

Takaisinotto tarkoittaa sitä, että sopimusmaa sitoutuu ottamaan vastaan paitsi omat oleskeluluvattomat kansalaisensa myös muiden maiden paperittomat kansalaiset, jotka ovat tulleet EU:hun sopimusmaan kautta.

Komission tuoreessa katsauksessa EU:n maahanmuuttopolitiikkaan liikkuvuuskumppanuudet nostetaan esiin hyvänä välineenä hallita siirtolaisuutta. EU on solminut sopimuksen Moldovan, Kap Verden, Georgian, Armenian, Marokon ja Azerbaidžanin kanssa. Tunisian kanssa kumppanuus on määrä allekirjoittaa pian ja Jordanian kanssa on aloitettu neuvottelut.

Liikkuvuussopimuksilla pyritään muun muassa kehittämään laillista maahanmuuttoa EU:hun ja kontrolloimaan säätelemätöntä maahanmuuttoa.

Järjestöt ovat arvostelleet esimerkiksi EU:n Tunisian kanssa neuvottelemaa sopimusta siitä, ettei se huomioi paperittomien siirtolaisten huonoa oikeudellista asemaa Tunisiassa.

maahanmuutto  ihmisoikeudet 
Viite