Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lipponen halutaan järjestelemään romanikerjäläisten asioita

24.6.2010 10.50

Saija Räsänen

Vihreiden puheenjohtaja Anni Sinnemäki ja kansanedustaja Ville Niinistö ehdottavat vihreiden blogissa, että Euroopan unionille nimettäisiin romaniasioiden erikoislähettiläs. Esimerkiksi Paavo Lipponen voisi heidän mukaansa sopia tehtävään.

”Lipponen on jo pääministeriaikanaan puhunut aktiivisesti romanien tilanteesta”, kirjoittajat toteavat.

Erityislähettiläs etsisi keinoja romanien tukalan aseman parantamiseksi EU:n alueella. Lähettiläs voisi saada apua toimiinsa EU:n rakennerahastoista, joita kohdistettaisiin aiempaa enemmän romanien tilanteen helpottamiseen.

EU:n rakennerahastojen suuntaamista sosiaaliseen syrjäytymiseen ja romaniyhteisöjen kurjuuden poistamiseen on ehdottanut myös EU:n työ- ja sosiaaliasioiden neuvosto.

Sinnemäki ja Niinistö eivät kannata kerjäämisen kriminalisointia. Kokoomuksen kansanedustaja Juha Hakola jätti eduskunnalle lakialoitteen kerjäämisen muuttamisesta rangaistavaksi viime huhtikuussa.

"Emme kannata kerjäämisen kieltämistä, sillä ongelmat, jotka ajavat ihmiset pois kotimaastaan ja kerjäämään, eivät poistu ongelmien lakaisemisella maton alle", Sinnemäki ja Niinistö kirjoittavat.

Heidän mukaansa on mahdollista, että kerjäämisen kriminalisoiminen ajaisi romanit rikollisuuden pariin sen ehkäisemisen sijaan.

euroopan unioni  köyhyys  kerjääminen  romanit 
Viite