Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lisäydinvoima ajoi metsäteollisuuden puun ja kuoren väliin

15.4.2010 14.35

Jenni Leukumaavaara

Niin yllättävältä kuin se kuulostaakin, Suomeen suunniteltu lisäydinvoima voi uhata myös metsien kestävää käyttöä, kun puulle on vastedes entistä enemmän ottajia.

Tämä johtuu siitä, että lisäydinvoima lisää painetta myös puun energiakäytön lisäämiseen.

Elinkeino- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen (kesk) esitteli keskiviikkona suunnitelmaansa mittavasta uusiutuvan energian tukipaketista, jolla Suomi pyrkii täyttämään EU:n uusiutuville asettaman 38 prosentin tavoitteen vuoteen 2020 mennessä.

Kokoomus ei hyväksynyt pakettia, sillä se haluaa ensin saada takeet mieluisasta ydinvoimapäätöksestä. Myös metsäteollisuus vastustaa Pekkarisen paketissa esitettyä puunpolttoa, koska se pelkää oman puunsaantinsa kärsivän. Voiko lisäydinvoima siis kääntyä lopulta myös metsäteollisuutta vastaan, jos paine uusiutuvien energioiden lisäämiseen kasvaa?

”Ei suoranaisesti. Uusiutuvien velvoite lasketaan energian kulutuksesta, ei sen tuotannosta. Mutta jos lisäydinvoiman myötä lipsutaan energiatehokkuudesta, kokonaiskulutus kasvaisi. Se taas lisäisi myös puun polttamista.”, hallituksen ilmastopoliittinen asiantuntija Oras Tynkkynen (vihr) arvioi.

ydinvoima  uusiutuvat 
Viite