Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lopettaako vaalirahakohu television vaalimainokset?

26.5.2008 13.20

Jukka Vahti

Kohu vaalirahoituksen avoimuudesta pani vauhtia vaalirahalain uudistamiseen, mutta sillä voi olla muitakin seurauksia.

Tänään maanantaina eduskunnan lisärakennuksessa järjestetyssä seminaarissa esitettiin valistuneita arvauksia vaalirahaskandaalin seurauksista.

1. Luottamus poliitikkoihin notkahtaa

Luottamus poliitikkoihin voi notkahtaa, mutta poliitinen järjestelmä ei ole kriisissä. Professori Heikki Paloheimo Tampereen yliopistosta muistutti, että Suomessa poliitikkojen arvostus on kansainvälisessä vertailussa korkea, eikä vaalirahakohu vaikuta arvostukseen kuin korkeintaan hetkellisesti.

Paloheimon mielestä pääministeri Vanhasen viime viikolla esittämä näkemys poliittista järjestelmää uhkaavasta legitimiteettikriisistä oli liioittelua.

2. Vähemmän rahaa kampanjoihin

Vaalikampanjoissa käytettävän rahan kokonaismäärä vähenee. Helsingin Sanomien politiikan toimittaja Unto Hämäläinen arveli tämän hyödyttävän tulevissa vaaleissa erityisesti sdp:tä ja pienpuolueita, etenkin vihreitä.

3. Tv-mainontaa karsitaan

Koska rahaa liikkuu kampanjoissa vähemmän kuin aikaisemmin, puolueet saattavat luopua isosta osasta kalliita tv-mainoskampanjoita. Suomi on yksi harvoista maista, joissa vaalimainonta sähköisessä mediassa on ylipäätään sallittua.

4. Naisehdokkaiden asema heikkenee

Naiset ovat jo ennestään saaneet keskimäärin vähemmän vaaliavustuksia kuin miehet. Tämä ero uhkaa kasvaa, jos rahoituksen saaminen vaikeutuu. Sama pätee myös kaikkiin ensi kertaa ehdolla oleviin, vähemmän tunnettuihin ehdokkaisiin.
Viite