Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

MTT

Lounaiden päästöt.
Klikkaa graafi suuremmaksi.MTT

Klikkaa graafi suuremmaksi.

Lounas voi olla ekoteko tai päästöpommi

12.11.2013 10.53

Lasse Leipola

Lounaiden aiheuttamissa ilmastopäästöissä on suuria eroja, tiedottaa maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT.

”Ero lounasaterioiden ilmastovaikutuksissa oli suurimmillaan lähes viisinkertainen. Kuormittavimman pääruoan ilmastovaikutukset olivat lähes 20-kertaiset vähiten kuormittavaan pääruokaan verrattuna. Kuormittavimman salaatin ilmastovaikutukset olivat jopa nelinkertaiset verrattuna vähiten kuormittavaan salaattiin”, vastuututkija Hannele Pulkkinen sanoo tiedotteessa.

Keskimäärin pääruuan osuus koko aterian ilmastovaikutuksista oli 45 prosenttia, salaattien vajaat 30 prosenttia, maidon 20 prosenttia ja leivän vajaat 10 prosenttia.

”Liha-aterioiden ilmastovaikutukset olivat yleensä joko keskimääräiset tai sitä suuremmat. Silti kohtuullinen lihankulutus osana järkevästi koostettua ateriakokonaisuutta voi pitää liha-aterian ilmastovaikutukset keskimääräisellä tasolla. Esimerkiksi porsaan palapaisti keskimääräistä vähemmän kuormittavan salaatin kanssa oli ilmastovaikutuksiltaan alle keskiarvon. Jauhelihakastikkeen ilmastovaikutus oli lihan määrästä ja tyypistä riippuen joko keskitasoa tai korkeimmasta päästä”, Pulkkinen sanoo.

ilmastonmuutos  ruoka  päästöt Haluatko lukea lisää Lankaa? Tilaa nyt uusi viikoittainen uutiskirje täältä.

Vihreä Lanka 3/2019

Lue

Vihreä Lanka

3/19


Sisällysluettelo
Anna palautetta


Twitter

Graafisia maailmanselityksiä -teksti
Hiilen monta hintaa (Lasse Leipola / Iiro Törmä)

Kuva: Pekka Sauri