Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Taistelutanner. L&T on sopinut jätekeräyksestä useiden pääkaupunkiseudun taloyhtiöiden kanssa. Tiistaina yhtiön auto kiersi Espoon Kilossa.

Taistelutanner. L&T on sopinut jätekeräyksestä useiden pääkaupunkiseudun taloyhtiöiden kanssa. Tiistaina yhtiön auto kiersi Espoon Kilossa.

L&T ja YTV riitelevät pakkausjätteestä

28.11.2008 8.18

Anna Ruohonen

Pääkaupunkiseudun roskiksissa muhii oikeusriita. Jäteyhtiö Lassila & Tikanoja aloitti viime viikolla pakkausjätteen keräyksen kotitalouksilta.

YTV pitää keräystä laittomana. Jätehuoltojohtaja Petri Kouvon mukaan jätelaki antaa pääkaupunkiseudun kuntien YTV:lle yksinoikeuden kotien jätehuoltoon.

L&T puolustaa avaustaan muun muassa etanolihankkeella. L&T, UPM ja VTT ovat kehittäneet tekniikkaa, jolla uusiopaperiin liian lyhytkuituisesta pakkausmateriaalista ja paperiteollisuuden siistauslietteestä valmistetaan polttoaine-etanolia.

UPM:n johtajan Hans Sohlströmin mukaan etanolin valmistus selluloosasta onnistuu, mutta yhtiö punnitsee vielä, onko se kannattavaa.

Toistaiseksi L&T:n keräämä pakkausjäte siis menee kierrätyskuiduksi ja paperitehtaiden voimaloiden kattiloihin. L&T haluaa kuitenkin käydä taiston kotien jätekeräyksestä ennen kuin YTV joulukuussa päättää, alkaako se polttaa jätteitä.

Uusi polttolaitos imisi L&T:n johtavan asiantuntijan Lassi Hietasen mielestä sekajätettä enemmän kuin materiaalien kierrätyksen jälkeen jää jäljelle.

”Mikään yritys ei voi investoida kierrätys- tai jäte-etanolilaitoksiin, jos Suomessa on enemmän polttokapasiteettia kuin jätettä”, hän sanoo.

EU:n jätedirektiivin mukaan 2020 paperi-, metalli- ja muovi- ja lasijätteestä on kierrätettävä vähintään puolet. Hietasen mukaan tämä ei toteudu, jos YTV polttaa pääkaupunkiseudun roskat.

”Pääkaupunkiseudulla, jossa kerääminen on halvinta, kierrätyksen osuuden on oltava 70–80 prosenttia. Jäteyhtiöt eivät voi kerätä karkkipapereita tunturista”, hän sanoo.

”Pääkaupunkiseudulla kotien jätemateriaalista hyödynnetään jo liki puolet. Silti jätemäärä kasvaa, ja polttolaitos korvaa kaatopaikkoja”, Kouvo puolustaa.

Jätteiden parhaan hyötykäytön sijaan kiista kietoutuu markkinoiden hallintaan.

Yritykset haluavat napata taloyhtiöiden jätteenkuljetusmaksut. Toisaalta rahapulassa rypevät kunnat puolustavat jätemaksutulojaan – jopa jätteiden käytön kehityksen kustannuksella.

kierrätys  jätteet  jätteenpoltto 




Viite