Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lufthansa aloittaa lennot biopolttoaineella

15.7.2011 16.02

Saija Räsänen

Saksalainen lentoyhtiö Lufthansa aloittaa biopohjaisen kerosiinin käytön reittilennoilla. Ensimmäinen biopolttoainelento lähti tänään perjantaina kello 11.15 Hampurista kohti Frankfurtia.

Biopolttoaineen valmistaa Neste Oil, joka tänä talvena äänestettiin maailman vastuuttomimmaksi yritykseksi Greenpeacen ja Berne Declarationin yleisöäänestyksessä, koska se väitti tuottamaansa palmuöljyä ympäristöystävälliseksi. Greenpeacen mukaan palmuöljyplantaasien alta tuhottiin Indonesian sademetsiä.

Lufthansa kuitenkin vakuuttaa varmistaneensa, että lentokoneissa käytettävän biopolttoaineen tuotanto- ja valmistusprosessi on kestävän kehityksen periaatteiden mukainen.

"Lufthansa takaa, että sen käyttämän biopolttoaineen tuotanto ei kilpaile suoraan ruoantuotannon kanssa, eikä se vahingoita sademetsiä", sanoo Lufthansa Groupin toimitusjohtaja Christoph Franz yhtiön tiedotteessa.

Lufthansan kerosiini on yrityksen mukaan valmistettu biomassasta, jota saadaan jatropha- ja camelina-kasveista sekä eläinrasvoista. 

Biopohjainen kerosiini vastaa Lufthansan mukaan ominaisuuksiltaan perinteistä kerosiinia ja se sopii käytettäväksi kaikissa lentokoneissa. Biopolttoainetta kokeillaan kuuden kuukauden koejaksolla, jonka aikana hiilidioksidipäästöjen pitäisi pienentyä noin 1 500 tonnilla.

Lufthansa ei ole hankkeineen yksin. Taloussanomien mukaan myös suomalainen Finnair lentää ensi viikon keskiviikkona testilennon, jolla polttoaineena käytetään biopolttoaineen ja kerosiinin sekoitetta. Lufthansalla biopolttoainetta on vain toisessa koneen moottoreista, Finnairilla molemmissa. 

Aiemmin biopolttoaineella on toteutettu yksittäisiä kokeiluluontoisia lentoja. Esimerkiksi lentokoneiden moottoreita valmistava Rolls Royce käytti biopolttoainetta Boeing 747- lentokoneen testilennolla jo vuonna 2007. 

 

 


 

 

 

ilmastonmuutos  biopolttoaineet  lentoliikenne 
Viite