Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Flickr / Greenpeace (CC-BY)

Ikimetsää.
Paljonko? Hakkuut uhkaavat Ahmatunturin ikimetsiä Sallassa. Flickr / Greenpeace (CC-BY)

Paljonko? Hakkuut uhkaavat Ahmatunturin ikimetsiä Sallassa.

Luonnon antimille tarvitaan hintalappu

25.5.2009 13.52

Lasse Leipola

Ympäristön näkeminen ekosysteemipalveluna saattaa yhteen luonnonvarojen hyödyntämisen ja luonnonsuojelun. Suomen Akatemian tänään maanantaina päättyneessä Ympäristö ja oikeus -tutkimusohjelmassa selvitettiin ohjauskeinoja luonnon monimuotoisuuden suojelemiseksi.

Esimerkiksi sen sijaan, että metsät nähdään vain raaka-aineena tai luonnonsuojelukohteena, tulee tutkimuksen mukaan ymmärtää metsien todellisia vaikutuksia, kuten niiden sitoma hiilidioksidi, puhdistama juomavesi tai virkistysarvo.

Ekosysteemipalveluilla tarkoitetaan juuri tällä tavoin tarkasteltuna kaikkea ihmisen luonnosta saamaa hyötyä.

Asiaa tutkineen Leila Suvantolan mukaan luonnonvarojen käyttöä on kehitettävä siihen suuntaan, että ekosysteemipalveluita vahingoittamisesta tai heikentämisestä aiheutuu haittoja vastaava lasku. Hänen mukaansa joissain tapauksissa voi olla syytä laajentaa vastuuta myös palveluista hyötyjille.

”Monissa maissa jo pyritään ylläpitämään ekosysteemipalveluita maksujärjestelmillä, jotka kannustavat ympäristön kestävään käyttöön”, Suvantola sanoo.

Ympäristö ja oikeus -tutkimusohjelmassa selvitettiin myös metsien suojelua. Professori Mikael Hildén sanoo, että vapaaehtoisuuteen perustuvat metsien monimuotoisuutta turvaavat keinot tarvitsevat tuekseen uudenlaista lainsäädäntöä.

Hänen mukaansa voimassa oleva lainsäädäntö ei tue aitojen markkinaperusteisten sääntelykeinojen kehittymistä.

luonnonsuojelu  metsät 
Viite