Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

SXC

Niitty.
Unohdettu uhka. Tuoreen raportin mukaan luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen on nähtävä samanarvoisena ongelmana kuin ilmastonmuutos.SXC

Unohdettu uhka. Tuoreen raportin mukaan luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen on nähtävä samanarvoisena ongelmana kuin ilmastonmuutos.

Luonnon köyhtyminen uhkaa viedä leivän ihmisten suusta

12.5.2010 11.06

Saija Räsänen

Maailman luonnon monimuotoisuus vähenee yhä, vaikka maailman maat sitoutuivat vuonna 2002 hidastamaan luonnon köyhtymistä merkittävästi vuoteen 2010 mennessä, selviää Global Biodiversity Outlook- raportista.

Monimuotoisuuden kaventumisesta kärsivät myös ihmiset, kun puhdas vesi ja ravinto hupenevat. Jos köyhtyminen jatkuu, kärsivät siitä myös useat paikalliset elinkeinot. Ilmastonmuutoksen vastainen taistelu vaikeutuu ja maailman köyhimpien ihmisten tila muuttuu entistäkin tukalammaksi, ellei kehityksen suuntaa käännetä.

Uhkakuvista huolimatta vielä ei ole liian myöhäistä toimia, korostetaan raportissa. Hihat on kuitenkin käärittävä nopeasti ja toimien on oltava paitsi tehokkaita, myös maailmanlaajuisesti hyvin koordinoituja.

Ilmastonmuutos ja luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen on raportin mukaan nähtävä samanarvoisina, toisiinsa liittyvinä ongelmina. Näillä molemmilla on vaikutuksensa niin talouskasvuun, ihmisten ruokaturvaan kuin terveyteenkin.

Joka neljäs vuosi ilmestyvä Global Biodiversity Outlook ilmestyy nyt kolmatta kertaa. Se pohjautuu 110 kansalliseen raporttiin, jotka perustuvat sopimusosapuolten kokoamaan seurantatietoon luonnon monimuotoisuuden tilasta.

 

ruoka  monimuotoisuus 
Viite