Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Luonnonsuojelijoiden suojelu etenee

Vihreä Lanka 20 vuoden päästä -sarjassa visioidaan tulevaa.

Vihreä Lanka 20 vuoden päästä -sarjassa visioidaan tulevaa.

12.12.2012

Vesa Sisättö

Uhanalaisiksi muuttuneet luonnonsuojelijat ovat saamassa oman suojelualueen Helsingin Vanhankaupunginlahden ympäristöön. Suojelualueen perustaminen oli konstikas hanke, sillä luonnonsuojelijoiden luonnollinen elinympäristö on uhanalainen luontokohde.

Asia ratkaistiin kaavoittamalla Vanhankaupunginlahdelle öljysatama, jonka tieltä luonnonsuojelijoiden usein kansoittamat Lammassaari ja Kuusiluoto olisi pitänyt räjäyttää pois. Ensimmäisten luonnonsuojelijoiden arvellaan siirtyvän Vanhankaupunginlahden luonnonsuojelijoidensuojelualueelle aivan näinä päivinä.

Luonnonsuojelijoiden määrä on tasaisesti vähentynyt koko 2020- ja 30-luvun. Syynä on pitkälti ollut suojeltavien kohteiden katoaminen. Kansallispuistojen muuttaminen elämyskeskuksiksi ja erämaiden golfkentistyminen ovat lähes hävittäneet arvokkaat luontokohteet koko maasta, ja jättäneet luonnonsuojelijoiden laumat tyhjän päälle.

Yksi syy luonnonsuojelijoiden harvinaistumiseen on myös se, että luonnonsuojelijat lisääntyvät huonosti. Korkeasaaren eliöpuisto on jo vuosia yrittänyt saada luonnonsuojelijapariskuntaansa Martsaa ja Erkkiä lisääntymään, mutta huonolla menestyksellä.

”He perustelevat lisääntymättömyyttään väestöräjähdyksellä ja lasten suurella ekologisella selkärepulla” kertoo Martsan ja Erkin hoitaja Mirmeli Superskireki Korkeasaaresta.

”Olemme koettaneet houkutella heitä lisääntymispuuhiin hampuntuoksuisilla suitsukkeilla ja arkistofilmeillä Koijärveltä ja Talvivaarasta, mutta toistaiseksi heikolla menestyksellä”.

Kainuun ely-keskus valvomaan Islannin ilmatilaa

Pitkään muhinut kiista siitä, osallistuuko Suomi Islannin ilmatilan valvontaan vai ei, sai ratkaisun eilen, kun Kainuun ely-keskus ilmoittautui tehtävään vapaaehtoisena.

”Islannin ilmatilan valvonta on osa valtionhallinnon tuottavuudentehostamisohjelmaa. Täällä Kainuun korvissa on muuten niin vähän valvottavaa, että on luonnollista, että otamme tehtäviä ulkomailta”, perustelee Kainuu ely-keskuksen johtaja Runarmatti Reiskaleipä.

Millä välineillä Islannin ilmatilan valvonta konkreettisesti tullaan hoitamaan, on vielä auki.

”Olemme harkinneet Espoon liian lyhyeksi jääneiden metrojunien vuokraamista ja ripustamista valtavien zeppeliinien avulla Islannin taivaalle. Mutta se on toistaiseksi vasta visio”, Runarmatti Reiskaleipä pohtii.

Viite