Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Istockphoto/Peeter Viisimaa

Tulva Afrikassa.
Vesi nousee. Metsien ja tulvatasankojen suojelu voi vähentää tulvia. Istockphoto/Peeter Viisimaa

Vesi nousee. Metsien ja tulvatasankojen suojelu voi vähentää tulvia.

Luonnonsuojelu säästää ihmishenkiä

20.5.2008 14.56

Vihreä Lanka

Luonnon tuhoaminen voi pahentaa luonnonkatastrofien vaikutuksia, kertoo WWF:n tuore Natural Security -raportti. Raportti on hyvin ajankohtainen, sillä mangrovekasvien raivaamisen epäillään voimistaneen Nagris-myrskyn tuhoja Myanmarissa.

”Tuhoja ei voida välttää, mutta vaikutuksia voidaan lieventää ekosysteemien paremmalla hallinnalla ja luonnonsuojelulla”, raporttia kirjoittanut Jonathan Randall sanoo.

Raporttia varten tutkittiin tulvien, helleaaltojen, metsäpalojen, maanjäristysten sekä Aasian tsunamin ja hurrikaani Katrinan vaikutuksia.

Raportin mukaan istutettu mangrovekasvillisuus suojasi esimerkiksi Vietnamin rannikoita taifuuni Wukongin vahingoittaessa ympäröiviä alueita vuonna 2000. Reilun miljoonan dollarin investoinnit mangrovepuiden istuttamiseksi myös säästävät vuosittain monikertaisen määrän rahaa tulvavallien rakennuskustannuksissa.

WWF:n mukaan erityisesti pitäisi suojella rannikoiden mangrovemetsiä, koralliriuttoja, tulvatasankoja ja eroosiota ehkäiseviä metsiä. Esimerkiksi Seychelleillä korallien tuhoutuminen on kaksinkertaistanut saariin kohdistuvien aaltojen voiman. Tonavan tulvatasankojen väheneminen puolestaan on lisännyt tulvia.

Yli puolet maapallon väestöstä asuu luonnonkatastrofeille alttiissa paikoissa. Luonnonkatastrofien aiheuttamat tuhot ovat raportin mukaan pahentuneet viimeisen 50 vuoden aikana.

luonnonsuojelu 
Viite