Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Luonto pysäytti öljy-yhtiön: ”Uhkapeli on nyt pistettävä poikki”

18.9.2012 10.39

Lasse Leipola

Öljy-yhtiö Shell on joutunut luopumaan suunnitelmista porata öljyä Arktikselta tänä vuonna. Sen oli määrä jatkaa öljyn etsintää syyskuun 24. päivään saakka, mutta vaikeat sää- ja jääolosuhteet pakottivat yhtiön perääntymään.

”Luodaksemme vahvat perustukset vuoden 2013 porauksille, luovumme hiilivetyjen porauksista tämän vuoden osalta”, yhtiöstä todettiin uutistoimisto Reutersin mukaan.

Shell aikookin nyt tyytyä valmistelemaan ensi vuoden porauksia tekemällä koereikiä. Yhtiön on käyttänyt vuodesta 2005 lähtien yhteensä 4,5 miljardia dollaria arktisen öljynporauksen aloittamiseksi.

Ympäristöjärjestö Greenpeace on alusta asti vastustanut kiivaasti Shellin suunnitelmia porata öljyä arktisilta merialueilta. Järjestöstä muistutetaan, että onnettomuuden sattuessa öljyturman pysäyttäminen on vaikeaa.

”Öljyn puhdistaminen jäästä on nykytekniikalla mahdotonta. Tämä öljy-yhtiöiden uhkapeli on nyt pistettävä poikki”, sanoo ohjelmajohtaja Tapio Laakso Greenpeacen tiedotteessa.

”Shellin kokemat takaiskut ovat osoitus siitä, kuinka järjetöntä on porata öljyä Arktiksella. Jos kalustoa ei saada kuntoon helpoissakaan olosuhteissa, Shell ei pysty tekemään mitään öljyvuodolle arktisissa myrskyissä jäiden liikkuessa.”

luonnonsuojelu  öljy  arktis  energia  meret 
Viite