Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Luonto tappaa harvoin -graafi.
Klikkaa kuva suuremmaksi.Iiro Törmä

Klikkaa kuva suuremmaksi.

Luonto tappaa suomalaisia vain harvoin

1.7.2013 14.33

Lasse Leipola

Suomessa kuoli toissa vuonna hieman yli 50 000 ihmistä. Enemmän kuin yhdeksän kymmenesosaa heistä kuoli johonkin tautiin. Yleisimpiä olivat verenkiertoelinten sairaudet (20 46 kuollutta) ja kasvaimet (11 897 kuollutta).

Vihreä Lanka kokosi 14. kesäkuuta ilmestyneen lehden Graafinen maailmanselitys -aukeamalle luonnon aiheuttamia kuolemia vuosina 2000–2011. Eläinten, kasvien ja sienien aiheuttamat kuolemat ovat hyvin harvinaisia.

Yli puolet näistä kuolemista on hirvikolareita, joissa kuoli 12 vuoden aikana 74 ihmistä. Vertailun vuoksi kaikissa liikenneonnettomuuksissa kuoli pelkästään vuonna 2011 yhteensä 259 ihmistiä.

Hirven jälkeen vaarallisimpia eläimiä ovat ampiaiset, mehiläiset, koirat ja naudat. Jopa kissat tappavat Suomessa enemmän ihmisiä kuin runsaasti mediajulkisuutta saavat käärmeet, sudet ja karhut. Iltalehti kertoi helmikuussa, että kissojen aiheuttamat kuolemat liittyvät puremista saatuihin tauteihin ja verenmyrkytyksiin.

Kuvan ulkopuolelta on syytä mainita vielä muutamiin luonnonilmiöihin liittyviä kuolemia. Salamaniskuihin kuoli 12 vuoden aikana 5 ihmistä ja kuumuuteen samoiten viisi ihmistä. Kylmyyteen kuolee vuosittain noin 70 ihmistä.

luonto  onnettomuudet 
Viite