Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Maailma heittää nuoriaan hukkaan

25.2.2011 2.02

Saija Räsänen

Maailman talouden lama on osunut pahiten lapsiin ja nuoriin, väittää Unicefin julkaisema Maailman lasten tila -raportti. Nuorisotyöttömiä on nyt enemmän kuin koskaan aikaisemmin, 81 miljoonaa.

Lähes puolet maailman nuorista ei saa ikäisilleen sopivaa toisen asteen opetusta, ja joka viides nuori ei käy koulua lainkaan. Huonoin tilanne on Itä- ja Etelä-Afrikassa, jossa vain 24 prosenttia pojista ja 22 prosenttia tytöistä pääsee toisen asteen opetukseen.

Tietotekniikka parantaa oppimismahdollisuuksia, mutta toisaalta se jakaa nuoret kahteen kastiin: niihin, joilla on mahdollisuudet ja taidot tietotekniikan käyttämiseen, ja niihin, joilta nämä puuttuvat. Jako ei koske ainoastaan rikkaita ja köyhiä maita, vaan rikkaita ja köyhiä eri maissa.

Erityisen usein koulutuksen ulkopuolelle jäävät marginaaliryhmien lapset. Raportti painottaa, että olisi panostettava yhdenvertaisiin ja räätälöityihin opetusmenetelmiin, jotta esimerkiksi köyhyyden, vammaisuuden tai etnisen taustan vuoksi koulutuksen ulkopuolelle jäävät nuoret saataisiin sen piiriin.

Unicefin mukaan varhaislapsuuden eteen tehty työ valuu hukkaan, jos nuoriin ei myöhemmin investoida. Käynnissä on parhaillaan YK:n nuorten vuosi.

nuoret  lapset 
Viite