Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Laura Kotila, Valtioneuvoston kanslia

Ville Niinistö.
Neuvotteluja, neuvoteluja. Hallitus väänsi viikonloppuna sote-uudistuksesta ja alkuviikon valtiontalouden kehyksistä.Laura Kotila, Valtioneuvoston kanslia

Neuvotteluja, neuvoteluja. Hallitus väänsi viikonloppuna sote-uudistuksesta ja alkuviikon valtiontalouden kehyksistä.

Maailman köyhimmiltä leikkaaminen kaikkein raskainta vihreille

26.3.2014 8.45

Lasse Leipola

Suomi leikkaa lähivuosina kehitysyhteistyön määrärahoja osana eilen tiistaina sovittua kehysbudjettia. Määrärahoja leikataan vuosina 2015–2018 siten, että kiristys nousee asteittain 50 miljoonasta 100 miljoonaan euroon.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistön mukaan kyseessä oli puolueen kannalta kaikkein raskain osa kokonaisuudesta.

”Vihreiden mielestä vaikeinakaan aikoina maailman köyhimmiltä ei pitäisi leikata”, Niinistö kirjoittaa vihreiden sivuilla.

Kepan arvion mukaan päätös uhkaa laskea kehyrahojen suuruden jopa alle 0,5 prosenttiin bruttokansantulosta, kun kansainvälinen tavoite on 0,7 prosenttia vuoteen 2015 mennessä. Valtioneuvoston tiedotteen mukaan Suomi kuitenkin säilyttää aikaisempien sitoumusten mukaisen tavoitteen kehitysyhteistyön määrärahojen korottamisesta ”pitkällä aikavälillä” 0,7 prosenttiin bruttokansantulosta.

Toisena vihreille vaikeana asiana puheenjohtaja Niinistö nostaa esiin lapsilisien leikkauksen:

”Leikkauksen malli jäi kuitenkin vielä auki. Jatkovalmistelussa tärkeää on huolehtia, että ne kohdentuvat mahdollisimman oikeudenmukaisesti.”

Positiivisina asioina Niinistö listaa verotuksen painopisteen siirtämisen ympäristöverotuksen suuntaan, metsien suojeluohjelma Metson laajentamisen 13 000 hehtaarilla sekä toimeentulotuen perusosan maksatuksen siirtämisen Kelaan.

”Sosiaalityöntekijöiden aikaa vapautuu toimeentulotuen laskennasta aitoon sosiaalityöhön ja kaikki tukeen oikeutetut saavat sen helpommin”, Niinistö arvioi.

Ympäristölle hyödyllisiä verouudistuksia ovat muun muassa ajoneuvoveron, energiaveron, hiilidioksidiveron ja polttoaineiden verotuksen korotukset. Sen sijaan turpeen verotuksen korotus perutaan. Karsittavia verotukia ovat muun muassa kaivostoiminnan kevyempi energiavero sekä nestekaasun verovapaus.

Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto listasi Facebookissa kehysriihen satoa. Hyvinä asioina hän nostaa esiin muun muassa sen, että rikkaiden verotus kiristyy ja pienituloisten kevenee.

”Saimme torpattua muun muassa arvonlisäveron haitalliset korotukset, koululaisten aamu- ja iltapäivämaksujen korottamisen, koulutuksen maksullisuuden ja erikoislukioiden aseman heikentämisen”, Alanko-Kahiluoto kirjoittaa.

Niinistön mukaan kehysriihen päätökset jatkavat hallituksen linjaa, jossa tuloeroja kavennetaan sopeutuksista huolimatta.

”Olen pahoillani, että Vasemmistoliitto päätti lähteä tästä huolimatta”, Niinistö kirjoittaa.

Vihreän eduskuntaryhmän ja puoluevaltuuskunnan yhteiskokouksen on määrä pohtia seuraavaksi, miten hallituskausi tästä eteenpäin jatkuu.

Juttua on muokattu kello 9.55 lisäämällä Kepan arvio ja korjaamalla bruttokansantuote bruttokansantuloksi.

liikenne  vihreät  kehitysyhteistyö  verotus  talous  energia  kaivostoiminta 
Viite