Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Maapallon biosfääri on muuttumassa: ”Tuskin ihmiskunnan kannalta hyvään suuntaan”

6.6.2012 20.00

Lasse Leipola

Tulevan sadan vuoden kuluessa nykyinen ilmasto tulee häviämään jopa puolelta maapalloa ja korvautumaan jollakin, jota maapallon nykyiset lajit eivät olemassaolonsa aikana ole kohdanneet.

Tällainen, yhteensä 22 tutkijan koostama katsaus niin sanotun biosfäärin olotilan muutoksen mahdollisuudesta ja aikataulusta julkaistaan huomenna torstaina ilmestyvässä Nature-tiedelehdessä. He arvioivat, että muutos koskee seuraavan sadan vuoden aikana 10–48 prosenttia maapallon pinta-alasta.

Yksi tutkijoista on Helsingin yliopiston professori Mikael Fortelius. Hän muistuttaa, että jos olotila muuttuu, nykyisessä olotilassa havaittuihin trendeihin perustuvat ennusteet saattavat menettää merkityksensä.

”Emme tiedä tuleeko muutos, tai koska se tulee, mutta erittäin vahvoja merkkejä siitä on. Emme myöskään tiedä mihin suuntaan muutos tapahtuisi. Tuskin ihmiskunnan kannalta hyvään, mutta ainahan voi sitäkin toivoa. Hyvin pitkällä aikavälillä ainakin ilmaston muutos todennäköisesti onkin hyvään suuntaan, pois jääkauden äärioloista ja lähemmäksi maapallon aikaisemmalle historialle tyypillisempiä oloja. Mutta se tuskin lohduttaa nykyisiä tai tulevia sukupolvia ihmisen kannalta mielekkään ajan puitteissa”, Fortelius sanoo Helsingin yliopiston tiedotteessa.

Vaikka arvio julkistetaan Nature-lehden erikoisnumerossa, jonka teemana on kestävän kehityksen Rio+20-huippukokous, Fortelius muistuttaa, ettei kyseessä ole poliittinen avaus.

”Luonnontiedettä tämä vain on. Ei tässä oteta kantaa siihen, mikä on poliittisesti toivottavaa tai mahdollista. Tarkoituksemme on ollut parhaamme mukaan evaluoida luonnontieteellinen tieto ja ymmärtämys tästä problematiikasta ja tuoda se esiin mahdollisimman selkeässä muodossa. Kirjoitustyön aikana tasapainottelimme vaivalloisesti alarmismin ja hampaattomuuden välissä.”

ilmastonmuutos 
Viite