Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Emilia Pippola

Lumisia puita.
katoava valttikortti. Matkailualalla pitää keksiä uusia houkuttimia, sillä kotimainen luonnonlumi on tulevaisuudessa entistä harvinaisempi näky.Emilia Pippola

katoava valttikortti. Matkailualalla pitää keksiä uusia houkuttimia, sillä kotimainen luonnonlumi on tulevaisuudessa entistä harvinaisempi näky.

Maatalous ja matkailu tulilinjalla, kun ilmastonmuutos iskee Suomeen

29.11.2011 13.53

Lasse Leipola

Matkailu ja maatalous ovat haavoittuvimpia elinkeinoja, kun ilmastonmuutoksen vaikutukset Suomessa lisääntyvät. Yhteensä sata tutkijaa on selvittänyt kolmen vuoden ajan, miten ilmastonmuutos vaikuttaa Suomessa ja miten siihen tulisi varautua eri aloilla.

”Muuttuva sateisuus, lyhenevät ja lämpenevät talvet sekä huomattava lumipeitteen väheneminen voivat muuttaa luontoon perustuvan matkailun toimintaedellytyksiä Pohjois-Suomessa ratkaisevasti”, hankkeen matkailuosuudesta vastannut professori Hannu I. Heikkinen sanoo Syken tiedotteessa.

”Pohjoisen matkailukeskuksissa, kuten Sotkamon Vuokatissa onkin jo pohdittu, voisiko talvikeleihin liittyviä epävarmuuksia lievittää laajentamalla erilaisia katettuja ratkaisuja kuten hiihtoputkia tai jäähalleja.”

Maataloudessa ilmastonmuutos voi tarkoittaa pidempää kasvukautta ja uusia lajikkeita. Kokonaisuus ei kuitenkaan välittämättä ole pelkästään ruusuinen.

”Vaihtelevat sääolot lisäävät maatalouden haavoittuvuutta. Maatiloilla on aina jouduttu sopeutumaan vaihteleviin sääoloihin, mutta kasvukausien välisen vaihtelevuuden ja ääri-ilmiöiden lisääntyminen vaatii viljelijöiltä entistä enemmän myös taloudellista sopeutumista satojen määrän ja laadun suureen vaihteluun”, sanoo maatalous-osahanketta vetänyt professori Juha Helenius.

EU:n rahoittamaan selvitystyöhön osallistuivat Suomen ympäristökeskus, Ilmatieteen laitos sekä Helsingin, Jyväskylän ja Oulun yliopistot.

ilmastonmuutos  maatalous  matkailu 
Viite