Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Sonja Wolter, CIRES/NOAA

Tutkimuslentokone.
Mittari taivaalla. Tutkijat mittasivat metaanipitoisuuksia Uintan syvänteen maakaasukentillä.Sonja Wolter, CIRES/NOAA

Mittari taivaalla. Tutkijat mittasivat metaanipitoisuuksia Uintan syvänteen maakaasukentillä.

Mainettaan pahempi maakaasu – metaania suoraan taivaalle

12.8.2013 8.46

Lasse Leipola

Maakaasua on pidetty parhaana fossiilisena polttoaineena, sillä sen kasvihuonekaasupäästöt ovat tuotettuun energiaan suhteutettuna huomattavasti pienemmät kuin öljyllä tai hiilellä. Tuoreen Geophysical Research Letters -julkaisussa esitellyt tutkimuksen mukaan tuotannossa vapautuu kuitenkin taivaalle niin paljon metaania, että kokonaisvaikutukset ilmastolle ovat jopa hiiltä ja öljyä suuret.

Muun muassa Yhdysvaltain ilmatieteenlaitoksen (NOAA) ja ympäristötutkimuslaitos CIRES:in tutkijat mittasivat utahilaiselta maakaasukentältä vuotavaa metaania ja arvioivat sen suuruudeksi noin 6–12 prosenttia tuotannosta. Metaani on huomattavasti, esimerkiksi sen polttamisessa syntyvää, hiilidioksidia voimakkaampi kasvihuonekaasu.

Tähän asti vuotojen suuruuden on arvioitu olevan muutaman prosentin luokkaa, mutta helmikuussa tehtyjen mittauksien perusteella vuoto on huomattavasti enemmän kuin 3,2 prosenttia, jota on pidetty rajana, jonka yläpuolella maakaasusta aiheutuu hiiltä suurempi ilmastovahinko.

”Uskoimme, että metaanivuoto on havaittavissa, mutta emme osanneet odottaa näin korkeita pitoisuuksia”, tutkija Colm Sweeney sanoo CIRES:in tiedotteessa.

Tutkimus nakertaa entisestään Yhdysvaltain ilmastopolitiikan saavutuksia. Brittilehti Guardian kertoi viime viikolla, että päästövähennykset, joita Yhdysvallat on saavuttanut korvaamalla hiiltä maakaasulla, ovat käytännössä lisänneet hiilen vientiä ja siten päästöjä muualla maailmassa.

ilmastonmuutos  maakaasu 
Viite