Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Markku Pernu / Metsähallitus

rikos? Lapin ely-keskus on julkaissut aiemmin Metsähallituksen kuvaamaa jälkeä Rompaksen suojelualueilta. Mawson kiistää rikossyytteen.Markku Pernu / Metsähallitus

rikos? Lapin ely-keskus on julkaissut aiemmin Metsähallituksen kuvaamaa jälkeä Rompaksen suojelualueilta. Mawson kiistää rikossyytteen.

Malminetsintäfirma vastaa rikossyytteeseen: Vähäistä näytteenottoa

14.2.2014 14.50

Sammeli Heikkinen

Luonnonsuojelurikoksestä syytteen saanut kanadalainen malminetsintäyhtiö Mawson Resources pitää Pohjois-Suomen luonnolle tekemäänsä vahinkoa vähäisenä. Yhtiön mukaan se ei ole syyllistynyt rikokseen ottaessaan näytteitä Natura-alueelta Ylitorniolla Länsi-Lapissa.

Syyttäjä on toista mieltä. Yle Lapin mukaan syyttäjä katsoo, että kaksi malminetsintäfirman johtajaa syyllistyi luonnonsuojelurikokseen vuosien 2010 ja 2011 tutkimuskaivauksissa lehtojen- ja soidensuojelualueella

Lapin ely-keskus kuvaili viime vuoden keväällä näytteenotossa Natura-alueelle syntyneitä jälkiä näin:

"Pintakasvillisuus-, humus- ja maakerroksia on poistettu jopa puolen metrin syvyyteen asti. Metsähallituksen Lapin luontopalveluiden arvion mukaan toimilla on tuhottu vähintään 160 neidonkenkää ja yli 2000 tikankonttia."

Ely-keskus arvioi, että luonnonmetsää oli vahingoitettu noin 120 hehtaarin alalla.

Mawson taas väittää tiedotteessaan, että kyse oli vain pienimuotoisesta näytteenotosta, jossa pintamaata siirrettiin syrjään vain näytteiden ottamisen ajaksi.

Luonnonsuojelurikoksesta voidaan tuomita enintään kaksi vuotta vankeutta. Sakko on kuitenkin tavallisempi rangaistus.

kaivosteollisuus  mawson  oikeusprosessi 
Viite